M4 PROCESSOS TECNOLÒGICS EN LA INDUSTRIA ALIMENTARIA
Esquema per setmanes
-
-
Al calendari de classroom de la classe d'M4 d'EPA2 teniu les invitacions per a cada dia del curs piqueu i podreu entrar a la reunió.
I també per si algú de vosaltres vol seguir les classes amb el mòbil, aquí teniu l'enllaç a l'aplicació per a Àndroid:
https://play.google.com/store/
apps/details?id=us.zoom. videomeetings I per a iPhone:
https://apps.apple.com/es/app/
zoom-cloud-meetings/ id546505307 -
Aquí teniu l'explicació de com s'entra amb el Zoom a una classe, ara ja no teniu excusa, teniu el classroom i rebeu els correus corresponents, per tant teniu accés al calendari...
-
La identitat de reunió de teamviewer per a la classe de Processos Tecnològics a la Industria Alimentària serà: m55-625-313
https://go.teamviewer.com/v14/m55625313A partir d'ara serà la nostra sessió per a aquesta classe, així podreu seguir la classe directament al vostre ordinador. Si no voleu instal·lar l'aplicació a l'ordinador, podeu seguir la classe amb l'aplicació web.
I si voleu seguir la classe amb el vostre mòbil, aquí teniu l'enllaç per l'aplicació mòbil.
Per a Android:
https://play.google.com/store/
apps/details?id=com. teamviewer.meeting.market. mobile Per a iPhone:
https://itunes.apple.com/es/
app/teamviewer-para-reuniones/ id482946817?mt=8 -
Us poso els enllaços d'aplicacions que poden ser interessants per emprar el vostre mòbil com una eina més d'estudi:
Moodle:
Moodle Mobile:
Per a Android: https://play.google.com/store/
apps/details?id=com.moodle. moodlemobile Per a iPhone: https://itunes.apple.com/es/
app/moodle-mobile/id633359593? mt=8 Aquesta us servirà per consultar tots els esdeveniments del curs d'una manera més àgil i ràpida que amb el navegador.
Taula periòdica:
Per a Android:Per a iPhone:
Aquesta és una taula periòdica que us permetrà consultar les masses atòmiques, números atòmics, valències... I en general tot el que us calgui saber de la química dels elements a aquest curs.
Calculadores:Calculadora científica:Per a Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.hipercalcPer a iPhone: https://itunes.apple.com/es/app/paneca-calculadora-cient% C3%ADfica/id668500803?mt=8
És una calculadora científica, molt semblant a la que teniu vosaltres. Fins i tot té memoritzades totes les constants físiques que emprarem durant el curs, com ara la constant de gravitació universal, la velocitat de la llum, la constant de Plank, el Número d'Avogrado, la constant dels gassos ideals...
Calculadora Gràfica:Per a iPhone: https://itunes.apple.com/es/app/curve-plotter-lite- calculadora-gr%C3%A1fica-f%C3% A1cil/id956528259?mt=8 Aquesta és més interessant, és una calculadora gràfica que us permet representar qualsevol funció matemàtica.
Pitjeu a aquests enllaços amb qualsevol dispositiu i s'hi instalarà l'aplicació al dispositiu que tingeu associat amb el vostre compte de google o d'iTunes.
-
Per si algú encara no té clar el sistema mètric decimal us penjo un resum d'aquest:
-
Aquest és el temari del Mòdul Professional. A l'inici de cada Unitat Formativa tindreu un apartart on podreu veure tot el què heu d'aprendre a cada Unitat Formativa. Cada unitat formativa apareixerà desglosada en Núclis Formatius.
-
-
Al final d’aquesta Unitat Formativa hauràs de ser capaç de:
- Identificar els equips i els instruments bàsics d’anàlisi i de control.
- Reconeixer els procediments i els mètodes de mostreig.
- Reconeixer els fonaments físics i químics dels mètodes de control.
- Reconeixer els fonaments de l’anàlisi sensorial i de les seves tècniques.
- Descriure els principals controls bàsics.
- Identificar les proves físiques sobre envasos i embalatges.
- Interpretar els resultats dels controls.
- Identificar les mesures d’higiene, de seguretat i de prevenció de riscos laborals durant la presa de mostres i la realització dels controls.
- Reconeixer la documentació per al registre dels controls realitzats.
- Descriure la gestió dels residus de les anàlisis, de les mostres, dels productes i dels reactius.
I per això hauràs de saber:
- Descriure els controls bàsics de la matèria primera i del producte elaborat:
- Fonaments físics i químics dels controls bàsics. Concepte de: temperatura, massa i pes, dimensions (longitud, àrea, volum), densitat, densitat aparent, estats de la matèria (canvis de fase, punts de fusió, d’ebullició), duresa, solubilitat, pH, conductivitat, humitat, concentració, refracció de la llum, viscositat i activitat d’aigua.
- Fonaments sensorials de l’anàlisi organolèptica. Aspecte, color, terbolesa, gust, olor i textura.
- Equips i instrumentació bàsica. Termòmetres, balança, peu de rei, mesuradors de gruix, pH-metre, conductímetre, tamisadora, estufes, viscosímetre, refractòmetres, higròmetre, densímetre, volumenòmetre, colorímetre, texturòmetre, aparells de punt de fusió, NIR (infraroig proper) i equips de diagnosi ràpida.
- Mètodes i procediments de mostreig. Metodologia i tècniques de presa de mostres representatives en el procés. Identificació, conservació i transport de la mostra.
- Tractament de restes de mostres des del punt de vista mediambiental.
- Interpretar els resultats.
- Valoració fora de norma. Protocols d’actuació. Valors estàndards dels paràmetres fisicoquímics i organolèptics de les matèries primeres i dels productes elaborats (RTS i normes de qualitat).
- Enregistar els resultats.
- Prendre mesures d’higiene, de seguretat i de prevenció de riscos laborals en la presa de mostres i en la realització dels assaigs. Etiquetatge de substàncies i de preparats. Pictogrames de perillositat.
- Reconèixer els tipus de residus generats i el seu tractament.
-
-
-
-
Al final d’aquesta Unitat Formativa hauràs de ser capaç de:
- Caracteritzar els productes vegetals principals de l’entorn.
- Identificar els processos d’elaboració dels productes vegetals de
quarta gamma.
- Caracteritzar les operacions dels processos d’elaboració de sucs, de nèctars i d’extractes vegetals.
- Reconèixer els processos d’elaboració de cremogenats, de melmelades, de confitures i d’altres productes compostos.
- Descriure les característiques dels processos d’elaboració de productes vegetals congelats.
- Descriure les característiques físiques, químiques, biològiques, organolèptiques i nutricionals principals dels productes vegetals de fabricació industrial.
- Descriure les condicions d’emmagatzematge i de conservació dels productes vegetals de fabricació industrial.
- Identificar les no-conformitats dels productes vegetals de fabricació industrial principals i les possibles accions correctives.
- Mantenir una actitud innovadora per descriure nous productes o variants dels ja existents.
- Identificar les mesures d’higiene, de seguretat i de prevenció de riscos laborals durant l’elaboració de productes vegetals.
I per això hauràs de saber:
- Descriure els processos de fabricació de productes vegetals:
- Productes vegetals de l’entorn.
- Productes vegetals de quarta gamma. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Sucs, nèctars i extractes vegetals. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Cremogenats, melmelades, confitures i altres productes compostos. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Vegetals congelats i ultracongelats. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Productes derivats de cereals i de tubercles. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- RTS i normes de qualitat de productes vegetals.
-
-
-
-
Al final d’aquesta Unitat Formativa hauràs de ser capaç de:
- Caracteritzar els productes carnis principals de l’entorn.
- Identificar els processos de fabricació d’embotits carnis frescos i d’embotits curats.
- Identificar els processos de fabricació d’embotits cuits i de pastes fines.
- Identificar els processos d’elaboració de salaons i d’adobats carnis.
- Descriure les característiques físiques, químiques, biològiques, organolèptiques i nutricionals principals dels productes carnis.
- Descriure les condicions d’emmagatzematge i de conservació dels productes carnis de fabricació industrial.
- Identificar les no-conformitats dels productes carnis de fabricació industrial principals i les possibles accions correctives.
- Manténir una actitud innovadora per descriure nous productes o variants dels ja existents.
- Identificar les mesures d’higiene, de seguretat i de prevenció de riscos laborals durant l’elaboració de productes carnis.
- Reconèixer els processos de fabricació de productes carnis:
- Productes carnis de l’entorn.
- Embotits carnis frescos. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Embotits carnis curats. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Embotits carnis cuits i pastes fines. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Salaons i adobats carnis. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- RTS i normes de qualitat de productes carnis.
-
-
-
-
-
Bé us començo a deixar les aplicacions per l'exàmen del dijous 2 d'abril. Aquesta és una aplicació per escanejar documents amb la càmera del mòbil. Aneu-la instal·lant, què el dilluns potser no en tindreu temps. Si pitgeu l'enllaç amb un mòbil se us obrirà la tenda d'aplicacions i el podreu instal·lar, si el pitjeu amb un ordinador se us obrirà el navegador, a la pàgina d'autentificació del correu què tingueu enregistrat al mòbil, us autentifiqueu i s'hi instal·larà al mòbil.
Per a Àndroid:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.notebloc.app
Per a iPhone:
-
Aquesta és una aplicació per unir diferents PDF en un de sol, us anirà bé una vegada tingueu totes les pàgines escanejades.
Per a Àndroid;
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ilovepdf.www
Per a iPhone:
https://apps.apple.com/es/app/ilovepdf-editor-y-lector-pdf/id1207332399
-
I aquesta és la versió on line què podeu emprar des de qualsevol dispositiu.
-
Això pels despistats què encara no s'han mirat com es presenta un arxiu amb el moodle...
-
L'exàmen s'obrirà a les 16:30 del 31 de març de 2020. El termini de presentació començarà a les 17:00h i es tancarà definitivament a les 18:30. Jo estaré present per videoconferència amb el codi de reunió de la classe normal, per si voleu cap aclariment. També si voleu podem fer una classe de dubtes per videoconferència, amb el codi de reunió de la classe corresponent, l'hora d'abans, com sempre. Heu de presentar l'exàmen en un únic document. Per això us he posat aplicacions què permeten unir diferents PDF. Podeu presentar manuscrits escanejats, amb un escàner, o amb la càmera del mòbil, per això us he posat l'enllaç a l'aplicació Notebloc. En cap cas s'admetran fotografies. A tots els fulls haurà de constar el vostre nom.
-
-
Aquí teniu l'explicació de com es carrega un fitxer per a la seva presentació al moodle. Com què hem deixat passar tant de temps, us he ampliat el plaç fins al 31 de març, a les 23:59h...
-
-
Al final d’aquesta Unitat Formativa hauràs de ser capaç de:
- Caracteritzar els productes de la pesca i de l’aqüicultura principals de l’entorn.
- Identificar els processos d’elaboració dels productes de la
pesca i de l’aqüicultura frescos i congelats.
- Caracteritzar els processos d’elaboració de salaons i de
semiconserves de peix.
- Identificar els processos d’elaboració de pastes fines de
peix i d’altres derivats dels productes de la pesca i de l’aqüicultura.
- Enumerar les característiques físiques, químiques,
biològiques, organolèptiques i nutricionals principals dels productes de la
pesca i de l’aqüicultura.
- Descriure les condicions d’emmagatzematge i de conservació
dels productes de la pesca i de l’aqüicultura de fabricació industrial.
- Identificar les no-conformitats dels productes de la pesca i
de l’aqüicultura de fabricació industrial principals i les possibles accions
correctives.
- Mantenir una actitud innovadora per descriure nous productes
o variants dels ja existents.
- Identificar les mesures d’higiene, de seguretat i de prevenció de riscos laborals durant l’elaboració de productes de la pesca i de l’aqüicultura.
I per això hauràs de saber:
- Identificar els processos de fabricació de productes de la pesca i de l’aqüicultura:
- Productes de la pesca i de l’aqüicultura de l’entorn.
- Productes de la pesca i de l’aqüicultura congelats.
Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés.
Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Salaons i semiconserves de peix. Classificació. Processos de
fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i
de conservació.
- Fumats, salats, fermentats-madurats i assecats.
Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés.
Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Pastes fines. Surimi i derivats. Processos de fabricació
tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de
conservació.
- RTS i normes de qualitat de productes de la pesca i de l’aqüicultura.
-
Bé, com què no vau assistir ahir a la classe, us deixo aqui les gravacions perquè pugueu seguir les explicacions. Aviat us posaré un qüestionari d'autovaluació. Si teniu dubtes us pudeu comunicar amb mí mitjançant videoconferència, o correu electrònic. Si opteu per la video conferencia, m'ho demaneu i organitzo una clase mitjançant el zoom a l'hora què convinguem. Preferiblement a l'hora ordinària de classe.
-
L'exàmen s'obrirà a les 17:00 del 6 de maig de 2020. El termini de presentació començarà a les 17:30h i es tancarà definitivament a les 19:00. Jo estaré present per videoconferència amb el codi de reunió de la classe normal, per si voleu cap aclariment. També si voleu podem fer una classe de dubtes per videoconferència, amb el codi de reunió de la classe corresponent, l'hora d'abans, com sempre. Heu de presentar l'exàmen en un únic document. Per això us he posat aplicacions què permeten unir diferents PDF. Podeu presentar manuscrits escanejats, amb un escàner, o amb la càmera del mòbil, per això us he posat l'enllaç a l'aplicació Notebloc. En cap cas s'admetran fotografies. A tots els fulls haurà de constar el vostre nom.
-
-
-
Al final d'aquesta unitat hauràs de ser capaç de:
- Caracteritzar els productes lactis principals de l’entorn.
- Caracteritzar els processos de tractament previ de la llet abans de la producció.
- Identificar els processos d’elaboració de llets de consum, de llets en pols, de llets evaporades, de nates i de mantegues.
- Caracteritzar els processos d’elaboració de iogurts i de llets fermentades.
- Descriure els processos de fabricació tipus de postres làcties i de gelats.
- Descriure els processos d’obtenció de formatges frescos i de formatges curats, segons les operacions de procés.
- Descriure les característiques físiques, químiques, biològiques, organolèptiques i nutricionals principals dels productes lactis.
- Descriure les condicions d’emmagatzematge i de conservació dels productes lactis de fabricació industrial.
- Identificar les no-conformitats dels productes lactis de fabricació industrial principals i les possibles accions correctives.
- Mantenir una actitud innovadora per descriure nous productes o variants dels ja existents.
- Identificar les mesures d’higiene, de seguretat i de prevenció de riscos laborals durant l’elaboració de productes lactis.
I per a això hauràs de saber:
- Reconeixer els processos de fabricació de diferents productes
lactis:
- Productes làctics de l’entorn.
- Llets de consum, en pols i evaporades, nates i mantegues. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Iogurts i llets fermentades. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Postres lactis i gelats. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Formatges frescos i curats. Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- RTS i normes de qualitat de productes làctics.
-
L'exàmen s'obrirà a les 17:00 del 20 de maig de 2020. El termini de presentació començarà a les 17:30h i es tancarà definitivament a les 19:00. Jo estaré present per videoconferència amb el codi de reunió de la classe normal, per si voleu cap aclariment. També si voleu podem fer una classe de dubtes per videoconferència, amb el codi de reunió de la classe corresponent, l'hora d'abans, com sempre. Heu de presentar l'exàmen en un únic document. Per això us he posat aplicacions què permeten unir diferents PDF. Podeu presentar manuscrits escanejats, amb un escàner, o amb la càmera del mòbil, per això us he posat l'enllaç a l'aplicació Notebloc. En cap cas s'admetran fotografies. A tots els fulls haurà de constar el vostre nom.
-
-
-
Al final d'aquesta unitat formativa hauràs de ser capaç de:
- Caracteritzar els plats cuinats i precuinats, els adobats i les conserves principals de l’entorn.
- Identificar els diferents components del producte elaborat.
- Descriure els adobs, les marinades, les salses, els almívars, els líquids de govern i els sòlids afegits per a l’estabilització, la conservació o l’acompanyament dels productes.
- Identificar els diferents processos d’elaboració de cadascun dels components dels plats cuinats i precuinats, dels adobats i de les conserves.
- Descriure els processos d’elaboració final, d’envasament i de tractaments finals de conservació que s’apliquen als plats cuinats i precuinats, als adobs i a les conserves.
- Identificar les no-conformitats dels plats cuinats, dels adobats i de les conserves de fabricació industrial principals i les possibles accions correctives.
- Descriure les condicions d’emmagatzematge i de conservació dels plats cuinats i precuinats, dels adobats i de les conserves de fabricació industrial.
- Mantenir una actitud innovadora per descriure nous productes o variants dels ja existents. Identifica les mesures d’higiene, de seguretat i de prevenció de riscos laborals durant l’elaboració de plats cuinats i precuinats, d’adobats i de conserves.
I per a això hauràs de saber:
- Descriure els processos de fabricació de plats cuinats i precuinats, d’adobs i de conserves:
- Plats cuinats i precuinats, adobats i conserves de l’entorn.
- Conserves, adobats i marinats, plats cuinats i precuinats.
- Líquids de govern, almívars, marinades i adobs (sals, vins, vinagres i escabetxos, condiments i espècies). Salses.
- Classificació. Processos de fabricació tipus. Operacions i equips de procés. Condicions d’emmagatzematge i de conservació.
- Processos de transformació final en productes en pols o granulats, productes homogenis líquids, productes no homogenis i productes estructurats.
- RTS i normes de qualitat de conserves i de plats cuinats i precuinats.
-
-
-
L'exàmen s'obrirà a les 16:00 del 08 de juny de 2020. El termini de presentació començarà a les 16:30h i es tancarà definitivament a les 19:00. Jo estaré present per videoconferència amb el codi de reunió què us he enviat per correu, per si voleu cap aclariment. Heu de presentar l'exàmen en un únic document. Per això us he posat aplicacions què permeten unir diferents PDF. Podeu presentar manuscrits escanejats, amb un escàner, o amb la càmera del mòbil, per això us he posat l'enllaç a l'aplicació Notebloc. En cap cas s'admetran fotografies. A tots els fulls haurà de constar el vostre nom.
-
L'exàmen s'obrirà a les 16:00 del 08 de juny de 2020. El termini de presentació començarà a les 16:30h i es tancarà definitivament a les 19:00. Jo estaré present per videoconferència amb el codi de reunió què us he enviat per correu per si voleu cap aclariment. Heu de presentar l'exàmen en un únic document. Per això us he posat aplicacions què permeten unir diferents PDF. Podeu presentar manuscrits escanejats, amb un escàner, o amb la càmera del mòbil, per això us he posat l'enllaç a l'aplicació Notebloc. En cap cas s'admetran fotografies. A tots els fulls haurà de constar el vostre nom.
-
L'exàmen s'obrirà a les 16:00 del 08 de juny de 2020. El termini de presentació començarà a les 16:30h i es tancarà definitivament a les 19:00. Jo estaré present per videoconferència amb el codi de reunió què us he enviat per correu per si voleu cap aclariment. Heu de presentar l'exàmen en un únic document. Per això us he posat aplicacions què permeten unir diferents PDF. Podeu presentar manuscrits escanejats, amb un escàner, o amb la càmera del mòbil, per això us he posat l'enllaç a l'aplicació Notebloc. En cap cas s'admetran fotografies. A tots els fulls haurà de constar el vostre nom.