Mite del carro alat

 

 

En el mite del carro alat, que apareix en el diàleg de maduresa Fedre, Plató ens mostra la divisió de l'ànima en tres parts. Aquestes parts tenen un sentit simbòlic de funcions o principis d'acció, i són: la part racional, la funció de la qual és entendre; la part irascible, que representa la força de voluntat; la part concupiscible, causa dels desigs corporals. El carro alat simbolitza l'ànima, l'auriga o conductor la part racional, el cavall blanc la part irascible i el cavall negre la part concupiscible.

Si l'auriga controla els cavalls, es podrà enlairar i contemplar les Idees. Però de vegades els cavalls es revolten i el carro cau al món de les coses, en aquest cas el seu anhel és retornar al món de les Idees, cosa que pot aconseguir mitjançant l'amor o eros (desig del que no es té i és anhelat com el més sublim i bell).

La psicologia platònica és l'estudi de l'ànima, i resta subordinada a l'ètica i la política. De la mateixa manera que el millor per a l'ànima és que la part racional governi les altres dues, la part racional de la societat -els filòsofs- ha de dirigir l'estat.

Llicenciat sota la Creative Commons Attribution Non-commercial 3.0 License

Plató