Migrar el nostre Moodle

Migrar el nostre Moodle

per Josep Maria Viñolas Auquer -
Nombre de respostes: 7
Hola,

Ens estem valorant la possibilitat de realitzar una migració a un altre proveïdor. El nostre moodle és gegantí, més de 1300 usuaris i més de 60 professors, amb els cursos corresponents. M'agradaria saber si hi ha un procés per tal d'aconseguir les dades per fer la migració, o en cas contrari:
  • És possible aconseguir una còpia del directori de dades (moodledata)?
  • És possible aconseguir una còpia de la base de dades (mysql?)
  • És possible aconseguir una còpia del la versió actual del moodle, amb les modificacions que té actualment?
L'altre dubte seria com ens feu arribar aquesta informació.

Si existís accés de lectura a un phpmyadmin i un ftp, nosaltres mateixos ho podem fer, però pel que sé, això no està implementat.

Salutacions.
En resposta a Josep Maria Viñolas Auquer

Re: Migrar el nostre Moodle

per Sara Arjona Téllez (Moodle HQ) -
Hola Josep Maria!

Dissortadament ara per ara no hi ha cap eina que permeti fer una exportació amb les dades de qualsevol dels espai Moodle d'Àgora ni tampoc és possible donar-vos accés al servidor perquè les agafeu vosaltres (perquè ni els desenvolupadors del projecte podem accedir-hi).

Per tant, ara per ara l'única forma de migrar a un altre servidor és que utilitzar els mecanismes d'exportació/importació que ofereix Moodle (còpies de seguretat i restauracions de cursos) Trist

Una abraçada,

Sara

En resposta a Sara Arjona Téllez (Moodle HQ)

Re: Migrar el nostre Moodle

per Josep Maria Viñolas Auquer -
Hola Sara,

Ja m'ho imaginava, però ho havia de preguntar per si ens podia estalviar recursos, sobretot humans, a l'hora de dissenyar el plà de migració.

Salutacions i gràcies.
En resposta a Josep Maria Viñolas Auquer

Re: Migrar el nostre Moodle

per Sara Arjona Téllez (Moodle HQ) -
Hola Josep Maria!
Des del Servei TAC estem definint un projecte que, de moment, anomenem Àgora-distribuït i que té com a objectiu precisament facilitar la instal·lació al servidor de centre d'una "caixa negra" que incorpori alguns dels serveis d'Àgora (com ara Moodle i la intranet de centre). El projecte està començant tot just ara i, si tot va bé, esperem poder-ho pilotar amb alguns centres durant aquest curs. La idea és que els centres més actius (com el vostre) puguin disposar d'aquest Àgora-distribuït (enlloc del centralitzat que teniu ara) per tal de millorar el rendiment i no dependre del servidor central ni de l'ample de banda.
De moment encara no tenim la planificació perquè, com us comentava, el projecte s'està iniciant durant aquests dies (tot i que ja fa setmanes que anem al darrere per aconseguir el pressupost necessari per fer-ho) però sí que ens agradaria que tingueu en compte aquesta informació abans de prendre cap decisió sobre la migració ja que, segons com, potser podeu ser un dels centres candidats a fer el pilotatge (sobre això no tinc l'última paraula i, per tant, quan el projecte estigui una mica més definit seran els responsables qui prenguin la decisió final a partir de les propostes de centres que els hi fem arribar).
Una abraçada i fins aviat!
Sara

En resposta a Sara Arjona Téllez (Moodle HQ)

Re: Migrar el nostre Moodle

per Josep Maria Viñolas Auquer -
Hola Sara,

De moment només estic portant a terme un informe del que suposaria realitzar la migració per tal que més endavant, si no es sol.lucionen els problemes, instal.lar el Moodle en un servidor a l'escola.

Em sembla molt bona idea la 'caixa negra' a l'escola. Sé el que significa la 'caixa negra': Ens estalviem la configuració i manteniment d'aquest servidor, però no podem afegir/treure cap aplicatiu o modificar els existents, oi? M'agradaria que tingueu en compte la possibilitat que poguem afegir algun aplicatiu relacionat amb el Moodle al servidor, com per exemple el programari obert 'LimeSurvey' que permet realitzar qüestionaris anònims tot mantenint les dades concretes de cada pregunta. Això no ho permet la versió actual de Moodle.

Restem per tant a l'espera de noves informacions en aquesta línia, abans de prendre cap decisió sobre la migració.

Salutacions i gràcies per la informació.
P.D.: De moment avui estic realitzant qualificacions i funciona força bé. No sé si ja ho teniu enllestit. Ànims.
En resposta a Josep Maria Viñolas Auquer

Re: Migrar el nostre Moodle

per Albert Pérez Monfort -
Hola Josep Maria,

En aquests moment es dissenya com hauria de ser el model d'Àgora distribuït per tal de fer una proposta, que ens l'aprovin i que sigui una realitat. Totes les idees són benvingudes.

Es tractaria d'un sistema similars al que hi ha a l'Àgora actual on, com molt bé dius no cal preocupar-se de les actualitzacions, el manteniment del servidor o les còpies de seguretat de les dades, però on no és possible afegir-hi aplicacions noves o modificar-les.

Creiem que qualsevol model obert seria impossible d'administrar per un nombre gran de centres, i que la quantitat d'incidències seria enorme. Observa que en el model actual el nombre d'incidències (amb independència que els servidors funcionin malament o no) és força gran. Imaginat ara que podria passar en un model obert on tothom pogués afegir-hi i modificar el que volgués. També ens costa imaginar una administració remota i distribuïda amb centenars de configuracions diferents.

L'Àgora distribuït només pot ser viable si partim de la idea que totes les maquetes són idèntiques pel que fa a les estructures bàsiques del programari.

Suposa que els centres poguéssiu posar els mòduls que volguéssiu. Què passaria quan hi hagués un canvi de versió? Quin podria garantir que les funcionalitats instal·lades de forma addicional fossin compatibles amb la nova versió? Et semblaria bé que un mòdul sobre el que has destinat un munt de temps i que et resulta altament funcional et deixés de funcionar perquè s'ha canviat de versió?

Això no treu que no pugui haver un espai d'accés obert per a l'emmagatzematge de dades, que després puguin ser enllaçades des del Moodle. Això també s'ha pensat.

Com et pots imaginar disposar d'un Àgora distribuït, no és ni fàcil ni immediat, però esperem tenir el vent a favor i aconseguir-ho. Només que els servidors no ens fessin tant la punyeta, podríem destinar les energies a treballar en això, enlloc d'haver de dedicar un munt d'hores a crear incidències per tal que reparin els problemes i intentant atendre, de la millor manera que sabem (parlo en nom de les persones que ho han fet), el més que comprensible malestar de les persones que teniu els vostres cursos a Àgora.

Cordialment,

Albert Pérez Monfort
En resposta a Albert Pérez Monfort

Re: Migrar el nostre Moodle

per Josep Maria Viñolas Auquer -
Hola Albert,

Estic d'acord que si vosaltres controleu la 'caixa negra', només vosaltres us en feu responsables. Això ens suposa estalviar-nos una feinada i assegurar-nos les correctes actualitzacions del sistema.

El que jo plantejo és que si es tracta d'un servidor web + base de dades de codi obert, la possibilitat de donar-nos algunes facilitats com per exemple:
  • Usuari amb accés de lectura al directori de dades del Moodle, per exemple via ftp.
  • Usuari amb accés de lectura a la base de dades, per exemple si és un mysql, amb el phpmyadmin.
  • Directori a l'arrel web amb permisos d'escriptura de fitxers i que també pugui afegir bases de dades, sense permisos sobre la base de dades i directoris del Moodle.
Aquestes funcions permeten una reutilització més gran del servidor, sense possibilitat que ningú malmeti el Moodle, ja que no es tindrien cap mena de permisos sobre el directori del Moodle, ni sobre la seva base de dades. A la vegada estalviaríem la necessitat dels centres de pagar serveis externs d'allotjament per certs aplicatius tipus php+mysql. Bé, així funcionen els proveïdors de serveis web generalment.

De totes maneres entenc que heu de ser el més restrictius que pogueu per tal d'aconseguir que aquesta iniciativa arribi a bon terme i no es converteixi en una torre de babel impracticable.

Esperarem a que aquest Moodle distribuit ens aporti la confiabilitat que tant trobem a faltar.

Salutacions i gràcies.


En resposta a Josep Maria Viñolas Auquer

Re: Migrar el nostre Moodle

per Albert Pérez Monfort -
Hola Josep Maria,

Tens molta raó amb el que dius i vist des d'aquest punt de vista sembla més factible. Abans ho havia interpretat incorrectament i en prenc nota.

De tota manera, en vista de com estan les coses, penso que el més assenyat es plantejar-se objectius el màxim de petits possibles, els quals, per ells mateixos, ja seran prou complicats d'assolir. Si aconseguim això que plantegem s'haurà fet un pas de gegant en l'àmbit de les TIC als centres, i tindrem una porta oberta a altres actuacions que poden anar en la línia del que comentes.

Gràcies pels suggeriments.

Cordialment,

Albert Pérez Monfort