4. Sistemes de transformació de moviment

4.7. Creu de Malta

Mecanisme que converteix un moviment circular continu en un moviment circular intermitent. També coneguda com roda de Ginebra.



Consisteix en un mecanisme en el qual un motor fa girar un volant (lluna). Aquest disposa d'una lleva, amb un plançó (gorrer). Quan el gorrer en el seu gir connecta amb una peça en forma de creu, aquesta última girarà.
Si observes la figura de la dreta t'adonaràs que la creu roman durant la major part del recorregut del volant bloquejat. Tan sols quan la lleva enllaça el pivot amb l'esquerda de la creu aquesta es troba lliure i pot girar.

Figura: Imatge de Mike1024 a Wikimedia . domini públic



L'avanç del pivot a la ranura de la creu, l'arrossega, provocant que aquesta giri fins que torna a desenfilar-se el pivot de la lleva, de l'esquerda de la creu.
Fins gairebé el final de la nova revolució el volant bloqueja de nou a la creu, fins enfilar a la següent esquerda de la creu; de manera que per cada volta que gira l'arbre motor, la creu avança l'angle format pels eixos de dues esquerdes consecutives de la creu.
Una aplicació d'aquest mecanisme són els projectors de cinema. La pel·lícula no discorre contínuament davant el projector, sinó que ha d'avançar fotograma a fotograma, romanent davant d'aquest un cert temps.
Aquest moviment intermitent s'aconsegueix utilitzant la roda de Ginebra. (Els projectors moderns solen utilitzar mecanismes controlats electrònicament o un motor pas a pas).
També s'usa per al canvi d'eina en les fresadores automàtiques proveïda de diversos útils. A continuació pots veure un vídeo sobre el funcionament de la creu de Malta



Vídeo: CRUZ DE MALTA 35MM

Autoria dels materials : Junta de Andalucia amb llicència (CC BY-NC-SA 4.0)
Modificat  i adaptat per l'IEDIB i l'IOC