1. Mecanismes i màquines

Des dels seus orígens, l'home ha intentat trobar solucions tècniques que satisfessin la seva necessitat de transmetre moviment des del lloc on aquest es generava fins als punts en què es necessitava aplicar, o de realitzar grans treballs desenvolupant petits esforços.

Així es van anar desenvolupant diverses tècniques i mecanismes que cada vegada eren més efectius. Fins i tot algun d'ells no han patit canvis significatius amb el pas del temps.
Molt parlem de mecanismes, i de màquines que ens ajuden a fer treballs, però:

  • Sabem què és un mecanisme?
  • És el mateix que una màquina?



Noria para la extracción de agua

Figura: Imatge en Mediateca . llicència CC




Un mecanisme és un conjunt d'elements connectats entre si per mitjà d'articulacions mòbils amb la missió: transformar una velocitat en una altra, una força en una altra, una energia en una altra forma d'energia o modificar una trajectòria.



Figura: Mecanisme



Es defineix una màquina com una combinació de mecanismes convenientment organitzats que s'alimenten amb un determinat tipus d'energia, la transformen en una altra i produeixen un efecte desitjat.

Figura: Màquina



Els grans filòsofs de l'antiguitat anomenaven a les màquines simples "les cinc grans".

Aquestes cinc grans màquines simples eren: la palanca, el pla inclinat, la cunya, el pern, la palanca i la roda.


maquinas simples

Imatges en Wikimedia . llicència CC


El primer a sistematitzar-les i en exposar el seu funcionament va ser Arquímedes (287-212 aC). A ell es deu el coneixement de la politja composta, ell va ser qui va explicar la teoria de la palanca i qui va donar nom a la rosca sense fi empleat per elevar aigua d'una llera, procediment que encara avui es coneix com "rosca d'Arquímedes".

Funcionamiento del tornillo de Arquímedes
Imatge de Vladislav a Wikimedia . llicència CC