4. Sistemes de transformació de moviment

4.2. Cargol sense fi-Corona

En aquest mecanisme un cargol sens fi (1) va muntat en l'eix motor, fent girar la corona que és l'eix de sortida (2). Aquest mecanisme no pot funcionar en sentit contrari, és a dir, és irreversible.

Amb aquest mecanisme, s'aconsegueix transmetre força i moviment entre dos eixos perpendiculars, amb relacions de transmissió molt elevades.



Mentre els cargols de força són generalment de rosca simple, els tornilllos infinitat tenen usualment rosques múltiples. Al nombre de rosques d'un cargol sens fi se l'anomena nombre d'entrades. Aquest valor determina la velocitat de gir de la corona de sortida.

Si la infinitat és d'una sola entrada, per cada volta que gira el cargol, la corona avança una dent. O el que és igual perquè la corona d'una volta completa el cargol sens fi ha hagut de girar tantes voltes com dents té la corona.

En l'esquema de la figura superior la infinitat és de dues entrades, de manera que cada volta d'aquest, la corona avança dues dents.


Figura: Cargol sens fi connectat a un motor



La velocitat de gir de tots dos eixos dependrà del nombre de dents de la corona (Z 2) com del nombre d'entrades (i 1) del cargol sens fi i ve donada per:

n subscript 1 times e subscript 1 equals n subscript 2 times Z subscript 2

Per tant la relació de transmissió del sistema és:

i equals n subscript 2 over n subscript 1 equals e subscript 1 over Z subscript 2

La relació de transmissió de velocitat sempre serà menor que la unitat, és a dir el mecanisme produirà reducció de velocitat. A causa de que és el mecanisme que aconsegueix valors elevats de reducció de velocitat s'empra en tacòmetres, carros de màquines eines, cremalleres de direcció per a automòbils, comptadors d'aigua i elèctrics, joguines, ...

Imatge de M. Schweiss a Wikimedia . llicència CC