1. La Transició. Aspectes generals

1.2. Les eleccions generals del 15 de juny de 1977

Convocades les eleccions, Suárez va fer públic la seva intenció d'anar a les urnes com a candidat, encapçalant una organització política formada per molts grups de centre i personalitats aperturistes del franquisme: la UCD (Unió de centre Democràtic). Partia amb l'avantatge de tenir el control dels mitjans de comunicació de l'estat (sobre tot TVE, llavors l'unica existent), l'aparell administratiu i una xarxa política que abastava tot el territori espanyol.

Al voltant de Manuel Fraga Iribarne, ex ministre de la dictadura, es va organitzar Alianza Popular, un grup en el que estaven integrades importants personalitats del franquisme, com el mateix Carlos Arias Navarro. 

Es van presentar a les eleccions innumerables partits, des de l'extrema dreta a l'extrema esquerra, uns per si sols, uns altres en coalició, alguns amb noms diferents al propi perquè encara no havien estat legalitzats. Malgrat totes les limitacions del moment, van ser unes eleccions homologades per les democràcies europees. 

Va ser precisament la UCD la que millors resultats va obtenir, amb prop de la metitat dels escons de les Corts, sense arribar a la majoria absoluta. Si sumem Congrés i Senat, fins a 77 parlamentaris de les Corts franquistes van poder continuar tenint un paper al legislatiu.

Resultats electorals de 1977

Resultats de les eleccions de 1977. Font: CIDEAD.