2. El circuit elèctric, magnituds elèctriques

Circuit elèctric

Es aquell conjunt d’elements elèctrics actius i passius en els quals hi ha un moviment continuat de càrregues elèctriques dins d’un camí tancat. En el circuit sempre hi ha un generador d’energia, uns fils de material conductor que la transporten (cables elèctrics) i uns elements consumidors o receptors (bombetes, planxes, motors elèctrics, etc.).



Circuit bàsic format per una pila i una resistència



Magnituds elèctriques

Les magnituds elèctriques més importants són:



Càrrega elèctrica (Q): La carrega elèctrica es mesura en Coulombs (C). 1 coulomb i equival a 6,2 · 1018 electrons. El coulomb és una unitat més pràctica que l'electró, que és massa petit.


Intensitat del corrent elèctric (I): Indica la quantitat d'electricitat que passa per una secció d’un conductor en una unitat de temps. Es mesura en amperes (A)


Força electromotriu (ε): És el treball que realitza el generador per traslladar una unitat de càrrega elèctrica del pol positiu al pol negatiu. La seva unitat és el volt (V).


Tensió, voltatge o diferència de potencial (V): és el treball necessari per traslladar una unitat de càrrega d’un punt a un altre d’un circuit elèctric. S’utilitza la mateixa unitat que en el cas anterior, el volt (V).


Resistència elèctrica (R): És la dificultat que presenta un element o material al pas del corrent elèctric. Es mesura en Ohms (Ω). La resistència d'un filament val:




On:

- = Resistivitat. És la dificultat que ofereix al pas del corrent un conductor d’1 metre de longitud i 1 metre quadrat de secció. És pròpia de cada material i es pot consultar en taules específiques. A vegades les taules la donen en unitats diferents de longitud i secció.

- R = Resistència en Ω

- l = Longitud en m

- S = Secció en m2 o mm2. S'ha de fer quadrar amb les unitats de la ρ.