1. Naturalesa del corrent elèctric

El corrent elèctric és el moviment d’electrons a través d’un material.

En funció de la mobilitat dels seus electrons, els materials es poden classificar en:

- Conductors: Són aquells que deixen els electrons lliures, amb possibilitat de moviment, i per tant pràcticament no ofereixen resistència al pas del corrent, els típics són l'or, la plata, el coure i l'alumini.

- Aïllants: Ofereixen molta resistència al pas del corrent elèctric. Els aïllants més típics són la fusta, la ceràmica i el PVC (plàstic).


Sentit del corrent elèctric

Donat que els electrons tenen càrrega negativa, diem que un cos està carregat negativament quan té abundància d’electrons lliures. I direm que un cos està carregat positivament quan té manca d’electrons.

Si disposem un cos carregat negativament i un altre positivament i els unim amb un conductor (per exemple un fil de coure) veurem com els electrons surten del pol negatiu i van cap al positiu.









      Moviment real dels electrons


Però contràriament el que hem explicat, tothom accepta que el sentit del corrent elèctric és justament el contrari del que porten els electrons en realitat, ja que al principi es va creure així. Com que és un fet que no té importància a efecte de càlculs, s'ha seguit amb aquest error i tots els llibres i materials que trobem parlaran del sentit convencional i no del real.









  Sentit convencional del corrent elèctric (contrari al real dels electrons)



Corrent continu

La tensió o voltatge no canvia amb el temps. És característic de les piles i bateries. Els electrons es desplacen sempre en el mateix sentit (fins que la pila o la bateria s'acaba).


Corrent altern

La tensió o voltatge varia amb el temps, passant per valors positius i negatius alternativament, i seguint una corba sinusoïdal. Els electrons canvien alternativament de sentit de circulació.

Corrent continu: piles i generadors de corrent continu.

Corrent altern: llars, centrals i indústries.







Tensió continua



Tensió alterna