2. Normalització i qualitat

2.3. Normalització

La normalització ha estat un dels factors que més ha contribuït a millorar el procés productiu, tant en la seva fase de disseny com en la seva fase de producció.


La normalització és el conjunt de normes que adopten un o diversos països per facilitar la producció i el comerç dels seus productes.

Amb ella s'aconsegueix:

  • Simplificar el procés de disseny minimitzant els costos del projecte.
  • Productes de major qualitat amb menors costos de fabricació.
  • Facilitat de difusió i d'intercanviabilitat de productes.
  • Garantir amb precisió la qualitat dels materials emprats en l'elaboració de productes.
  • Aconseguir la reducció d'arxius, embalatges i transport.
  • Unificar criteris en temes de seguretat industrial i medi ambient.

És a Alemanya on sorgeix l'origen de la normalització a la fi del segle XIX, per a continuació incorporar-França i Anglaterra a l'ocupació de normes.
Després de la Segona Guerra Mundial es fa imprescidible la necessitat de crear un organisme internacional que reguli i controli aquesta matèria i així es va crear ISO (Internacional Organitation for Satandarizatión), segons la qual:
"La Normalització és l'activitat que té per objecte establir, davant problemes reals o potencials, disposicions destinades a usos comuns i repetits, per tal d'obtenir un nivell d'ordenament òptim en un context donat, que pot ser tecnològic, polític o econòmic" .

A Espanya es fan servir les normes UNE (Una Norma Espanyola), sent AENOR (Associació Espanyola de Normalització i Certificació) qui representa els interessos nacionals en el camp de la normalització i la certificació i és la via d'accés per als experts espanyols en l'elaboració d'aquests treballs tècnics.
AENOR, és una entitat privada dedicada al desenvolupament de les activitats de Normalització i Certificació (N+C), el seu propòsit és contribuir a millorar la qualitat i competitivitat de les empreses, productes i serveis, així com protegir el medi ambient i, amb això , el benestar de la societat en el seu conjunt.
AENOR va ser designada pel Ministeri d'Indústria i Energia el 1986 com a entitat per desenvolupar les activitats de N+C i va ser reconeguda com a organisme de normalització i per actuar com a entitat de certificació pel Reial Decret 2200/1995, en desplegament de la Llei 21 / 1992, d'Indústria.
AENOR és membre de ple dret del Comitè Europeu de Normalització (CEN) i del Comitè Europeu de Normalització Electrotècnica (CENELEC) i és l'organisme nacional de normalització espanyol de l'Institut Europeu de Normes de Telecomunicació (ETSI).



AENOR està acreditada per l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) per a la certificació de sistemes de la qualitat ISO 9000, de sistemes de gestió mediambiental ISO 14000, verificació mediambiental i sistema de la qualitat QS 9000.

Més de 35000 productes i 3700 empreses certificades avalen l'experiència d'AENOR en la certificació en totes les branques de la indústria i els serveis, activitat per a la qual compta amb personal altament qualificat.



En el context internacional AENOR és membre de ple dret de l'Organització Internacional de Normalització (ISO) i de la Comissió Electrotècnica Internacional (IEC).

És membre fundador de la Xarxa Internacional de Certificació (IQNet).

En l'activitat referent a medi ambient, AENOR és membre del Global Ecolabelling Network (GEN).

 


Les normes ISO 9000

Les normes internacionals de la sèrie ISO 9000 descriuen quins elements haurien de garantir que els productes i serveis compleixen els sistemes de la qualitat. No és l'objectiu d'aquestes normes imposar la uniformitat en els sistemes de la qualitat. El disseny i la implantació d'un sistema de qualitat han d'estar influenciats pels objectius particulars, productes i processos i pràctiques específiques de l'organització.


Descarregar en pdf



Sabies que ...

En relació a la qualitat, cada vegada més s'estan establint importants premis a nivell internacional, entre ells destaca el premi EFQM , instaurat des de 1988 per la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat.