1. Disseny d'un producte

1.3. Procés productiu

La producció és tot el conjunt d'activitats necessàries per fabricar un bé, és a dir, transforma una sèrie de béns i serveis en d'altres, per als que empra els anomenats factors productius o de producció: recursos naturals, treball i capital.

recursos naturals
treballcapital



Imatge en Pixabay . CC0Imatge de FaceMePLS en altres projectes. CCImatge de Mayuyero en altres projectes. CC
Tot allò que aporta la natura en el procés productiu, com a matèria primera (terra, minerals, aigua) o com a font d'energia (aigua, petroli, vent). Poden ser renovables o no renovables.Es tracta del temps i les capacitats tant físiques com intel·lectuals que les persones dediquen a les activitats productives, és a dir són els recursos humans aportats al procés de producció.Són els recursos materials, les riqueses que es posseeixen i que es destinaran a la producció de nous béns o serveis


Els diferents elements que componen els factors productius són béns i serveis, que són demandats pels mercats, de manera que cada un d'ells té un preu. La forma de retribuir els diferents factors de producció és:
  • Per al factor terra, la renda i impostos.
  • Per al treball, el salari i el benefici.
  • Per al factor capital, l'interès.

En l'actualitat es tendeix a incloure el coneixement i la tecnologia com un nou factor productiu, bé com a factors independents, bé com a elements associats al factor treball i al factor capital respectivament.


Tot el procés productiu es realitza a través dels diferents departaments que constitueixen una empresa i que poden ser:
  • Compres, s'encarrega de l'aprovisionament de matèria primera i tot el material necessari per a la fabricació del producte.
  • Control d'estoc, gestiona el emmagatzematge tant de la matèria primera, com dels productes elaborats; controlant les entrades i sortides de material, tractant que el nivell d'estoc sigui el mínim.
  • Personal, contracta el personal necessari i realitza tasques de formació.
  • Oficina tècnica, prepara detalladament el treball perquè el taller tingui en el moment idoni totes les especificacions necessàries, per desenvolupar les tasques.
  • Fabricació, reparteix el treball preparat per l'oficina tècnica entre els operaris, i s'encarrega de que els treballs s'iniciïn i concloguin dins dels terminis previstos.
  • Control de qualitat, verifica que els productes tinguin la qualitat prevista, i que es compleixen totes les especificacions i normes.
  • Manteniment, verifica que totes les màquines i equips estan en perfecte estat, per intentar minimitzar el temps de parades a causa d'avaries.
  • Control de producció, controla l'entrada d'encàrrecs i sortida de producte, per al que organitza el què i com s'ha de fabricar per complir terminis de lliurament.
  • Control de costos, controla i gestiona les despeses produïdes, i adverteix en cas que el procés productiu hagi sofert increments de cost comparant-ho amb el que preveu o amb la competència.