1. Disseny d'un producte

1.2. Projecte tècnic

El projecte tècnic és un conjunt de documents on es reflecteix tota la informació necessària per poder resoldre un problema tècnic, inclou: 

  1. memòria
  2. plans
  3. mesuraments
  4. pressupost
  5. Plec de condicions

    Memòria

    En aquest document es recull el plantejament i la proposta del problema tècnic que es necessita resoldre. S'adjunten dades tècniques, mediambientals, socioeconòmics, ... que justifiquen la viabilitat del projecte. Es descriu el funcionament i el disseny pel qual s'ha optat. Solen incloure els càlculs necessaris per a una millor comprensió del projecte.

    A més de tot això inclou la tramitació legal necessària per a l'obtenció de llicències i permisos.

    Plans

    En ells es representa gràficament de forma exhaustiva tota la informació necessària (toleràncies, detalls constructius, unions, seccions, distribució en planta ...) per a la comprensió i l'execució de la instal·lació o el producte que es vol dur a terme mitjançant el projecte tècnic, han de ser complets, suficients i concisos.
    Han d'estar convenientment acotats i de no incloure especejament detallat, s'haurà de poder deduir directament d'ells, totes les dimensions geomètriques dels mateixos, per al que s'han d'incloure notes o especificacions complementàries que les defineixin sense possibilitat d'error.
    Hi sol haver plans generals, de conjunt, de detall i especejaments.
    Els plànols originals del projecte es dipositen a l'arxiu de l'Oficina Tècnica, emprant-còpia dels mateixos, tant per a la tramitació legal del projecte com per a la seva execució.

    mesuraments

    En aquest document es deixa constància expressa de les dimensions i de les quantitats que intervenen en un projecte, detallant les diferents unitats d'obra, és a dir, el conjunt de recursos (materials, maquinària i mà d'obra) necessàries per poder fabricar o construir el producte tècnic que es desitja.

    Pressupost

    El seu objectiu és determinar el cost final anticipat de totes i cadascuna de les parts que constitueixen el projecte, detallant els materials que s'han d'emprar, la maquinària que s'utilitzarà i els treballs necessaris. Ha d'incloure tot.

    Han de reunir una sèrie de condicions elementals:

    • Ràpida localització de les diferents partides que el conformen, per facilitar la detecció de possibles errors i omissions involuntàries que pogués presentar.
    • Indicació clara i concisa dels mesuraments i els preus unitaris de les diferents parts que el constitueixen, per facilitar l'elaboració de certificacions i liquidacions finals.
    • Facilitar el càlcul de les quantitats de materials, maquinària i mà d'obra a utilitzar.
    • Incloure les dades necessàries per planificar el projecte, incloent previsió de temps d'execució i finançament.
    • Ha d'aportar les dades necessàries per poder realitzar un seguiment que es va complint amb el pressupostat.

    Plec de condicions

    En ell es recullen tots els requisits necessaris per a l'execució i direcció del projecte, complint amb la legislació vigent.

    Pot incloure condicions de tipus general, independents del propi projecte, com terminis de presentació, terminis de lliurament, possibles indemnitzacions per retards, clàusules de rescissió de contractes, possibles responsabilitats civils o penals, tribunals als quals acollir-se en cas d'incompliments per dirimir litigis , ...

    O bé condicions concretes, pròpies a la naturalesa del projecte, com: qualitat dels materials emprats, proves de funcionament, deformacions màximes previstes, vida del producte, adaptació a la normativa vigent, ...

    Anterior: 1.1. Procés de disseny