4. Actv. Creixement mundial

Creixement mundial de la població

Observeu els gràfics següents i responeu a les qüestions.

PROJECCIÓ DEL CREIXEMENT DE LA POBLACIÓ MUNDIAL

Total de la població l’any 2050: 9.322 milions

Total de la població l’any 2000: 6.134 milions

Font: Nacions Unides, 2001

Qüestions

1. Descriviu les informacions que proporcionen aquests gràfics i indiqueu quin serà el continent amb més creixement demogràfic en el futur i quin presentarà un creixement negatiu.

2. Expliqueu què s’entén per projecció demogràfica, quins elements s’han de tenir en compte per realitzar-la, i quina utilitat pot tenir fer una projecció d’aquest tipus.

3. Exposeu les diferents fases del que s’ha anomenat model de transició demogràfica, és a dir, de l’evolució demogràfica d’Occident al llarg de la història.

Solucionari

 

1)   Cal identificar dos diagrames de barres horitzontals que ens mostren una projecció del creixement de la població mundial calculada des de l’any 2000 fins el 2050. Les dades s’expressen en milions de persones i números enters. El primer diagrama diferencia la projecció entre països desenvolupats i països subdesenvolupats, afegint unes dades sobre el total de la població. El segon diagrama diferencia la projecció per continents.   El continent que tindrà més creixement demogràfic serà l’Àfrica, i el que presentarà un creixement negatiu serà Europa.

 

2) Cal definir amb les seves pròpies paraules el següent concepte: Projecció demogràfica és un càlcul que partint de l’estudi de les tendències de la població mundial intenta fer una deducció de quina pot ser l’evolució de la població en un futur pròxim. També cal redactar una exposició on indiqui alguns dels elements que s’han de tenir en compte per realitzar una projecció com la natalitat, la mortalitat, la mortalitat infantil, la fecunditat, l’esperança de vida, l’envelliment, els moviments migratoris, etc. Es valorarà especialment la menció a la fecunditat. En relació a la utilitat de les projeccions l’alumnat pot respondre de forma oberta, tot indicant que el creixement de la població, si és molt accelerat, obre una incògnita sobre si és un creixement sostenible. Les projeccions poden ajudar a planificar el desenvolupament i preveure situacions i conflictes de tota mena (alimentaris, sanitaris, geopolítics, etc.).

 

3)Cal fer una exposició sobre l’evolució de la dinàmica o relació entre naixements i defuncions que s’ha donat a l’Europa Occidental  al llarg de la història, el que es coneix per “model de transició demogràfica”. Aquest model consta de quatre fases que l’alumnat pot anomenar de forma diferent, ja  que es poden trobar diferents denominacions.

Les característiques que cal esmentar en general són les següents:

1 fase:  Alta taxa de natalitat i alta taxa de mortalitat, amb oscil·lacions brusques provocades per mortalitat catastròfica (crisis demogràfiques).

Elevada mortalitat infantil, i elevada fecunditat. Estabilitat demogràfica (escàs creixement de la població).

2 fase: Alta taxa de natalitat i progressiva disminució de la mortalitat (millores en alimentació i higiene). Gran creixement de la població (Explosió blanca)

3 fase: Disminució i estabilització de la mortalitat (higiene, avenços medecina) i disminució de la natalitat (desenvolupament social i econòmic, planificació familiar) Minva l’augment de la població i es tanca el boom demogràfic.

4 fase: Taxes molt baixes de natalitat i de mortalitat i creixement vegetatiu mínim, nul o negatiu. Augment de l’esperança de vida i envelliment de la població. Es valorarà en aquesta exposició el desenvolupament d’aquestes idees, amb explicacions i possibles exemples del que s’argumenta.