3. Identificació de les triades

La rapidesa i seguretat en la identificació de triades és un requisit indispensable per poder analitzar i entendre la música que interpretem i escoltem. Convé per tant desenvolupar aquesta habilitat. Per a això cal dominar la identificació d'intervals, especialment les terceres i cinquenes.

Usant el nostre coneixement dels intervals podem ràpidament identificar les triades. Una manera de fer-ho és identificant la tercera i després la cinquena A la taula a continuació poden veure la combinació d'intervals pròpia a cada tipus de triada:

Triada Primera 3ª Segunda 3ª Ejxemple
major major menor
menor menor mayor
disminuïda menor menor
agmentada mayor mayor

Una altra forma d'identificar les tríades

Si coneixem bé el tipus de triada que es forma sobre cada grau de les escales, podem usar aquest coneixement per identificar ràpidament les triades.

Alguns exemples:


Re major. La tonalitat d'aquest exemple és sol major. L'acord està construït sobre el V grau de l'escala. Sobre el V grau de les escales majors es produeix una triada major.


Do menor. La tonalitat és la de sib major. L'acord està construït sobre el II grau. Sobre el II grau de les escales majors trobem sempre una triada menor.


Do # major. En aquest cas tenim dues formes per esbrinar el tipus de triada.

    1.
Podem pensar que la tonalitat és la de la major. Sobre el III grau de les escales majors trobem una tríada menor, però en aquest cas la 3a l'acord s'ha convertit en una 3ra. major en estar alterada ascendentment. Per tant la tríada és més gran.
   2.
Podem també pensar que la tonalitat és la de fa # menor. El mi # és propi d'escala menor harmònica i melòdica. En tots dos casos l'acord que es forma sobre el V grau és més gran.