Acords

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Llenguatge i pràctica musical (Bloc 1) ~ gener 2020
Llibre: Acords
Imprès per: Usuari convidat
Data: dimecres, 8 de maig 2024, 08:58

Descripció

Acords

1. Acord

Tres o més notes, tocades simultàniament formen un acord. Tradicionalment, els acords s'han construït sobreposant dues o més terceres.


Per exemple, les notes do-mi-sol formen un acord o tríada major. La nota que serveix de base per construir l'acord, rep el nom de fonamental. Les altres notes reben el nom de l'interval que formen amb relació a la fonamental:



Els acords es creen usant les notes d'una escala. A continuació poden veure els acords de tres notes o tríades creats amb l'escala de do major:

Diem que les tríades són majors si es formen d'una 3a major i una 5a justa. En les tonalitats majors trobem tríades majors en els graus I, IV i V:

Diem que les tríades són menors si es formen d'una 3a menor i una 5a justa. En les tonalitats majors trobem tríades menors en els graus II, III i VI (escrivim els graus en minúscula per assenyalar que són triades menors):

Diem que les tríades són disminuïdes si es formen d'una 3a menor i una 5a disminuïda. En les tonalitats majors trobem una tríada disminuïda en el VII grau (el nombre romà en minúscula seguit del o indica que la tríada és disminuïda):


2. Les triades

Les triades són acords de tres sons. Les triades poden ser majors, menors, augmentades o disminuïdes. A continuació poden veure l'estructura de cadascun d'aquests acords:



Triada major: 3a major, 5a justa


Triada menor: 3a menor, 5a justa




Triada disminuïda: 3a menor, 5a disminuïda


Triada augmentada: 3a major, 5a augmentada

Les triades majors i menors es consideren perfectes per tenir sempre una cinquena justa. Les triades disminuïdes i augmentades reben el seu nom pel tipus de cinquena que tenen.

3. Identificació de les triades

La rapidesa i seguretat en la identificació de triades és un requisit indispensable per poder analitzar i entendre la música que interpretem i escoltem. Convé per tant desenvolupar aquesta habilitat. Per a això cal dominar la identificació d'intervals, especialment les terceres i cinquenes.

Usant el nostre coneixement dels intervals podem ràpidament identificar les triades. Una manera de fer-ho és identificant la tercera i després la cinquena A la taula a continuació poden veure la combinació d'intervals pròpia a cada tipus de triada:

Triada Primera 3ª Segunda 3ª Ejxemple
major major menor
menor menor mayor
disminuïda menor menor
agmentada mayor mayor

Una altra forma d'identificar les tríades

Si coneixem bé el tipus de triada que es forma sobre cada grau de les escales, podem usar aquest coneixement per identificar ràpidament les triades.

Alguns exemples:


Re major. La tonalitat d'aquest exemple és sol major. L'acord està construït sobre el V grau de l'escala. Sobre el V grau de les escales majors es produeix una triada major.


Do menor. La tonalitat és la de sib major. L'acord està construït sobre el II grau. Sobre el II grau de les escales majors trobem sempre una triada menor.


Do # major. En aquest cas tenim dues formes per esbrinar el tipus de triada.

    1.
Podem pensar que la tonalitat és la de la major. Sobre el III grau de les escales majors trobem una tríada menor, però en aquest cas la 3a l'acord s'ha convertit en una 3ra. major en estar alterada ascendentment. Per tant la tríada és més gran.
   2.
Podem també pensar que la tonalitat és la de fa # menor. El mi # és propi d'escala menor harmònica i melòdica. En tots dos casos l'acord que es forma sobre el V grau és més gran.

3.1. Triades a l'escala major

A continuació poden veure les tríades que podem construir utilitzant les notes d'una escala major:


M = major; m = menor; d = disminuïda

En totes les escales majors, les tríades que es formen sobre els graus I, IV i V són majors. Les que es formen sobre els graus II, III i VI són menors i disminuïda la que es forma sobre el grau VII.

3.2. Triades a les escales menors

A causa dels tres tipus d'escales menors, natural, harmònica i melòdica, tenim una major varietat de triades en aquestes escales.

Triades en l'escala menor natural:



M = major; m = menor; d = disminuïda
 
Triades en l'escala menor harmònica:




M = major; m = menor; d = disminuïda; A = augmentada
 
Tríades en l'escala menor melòdica:



M = major; m = menor; d = disminuïda; A = augmentada

3.3. Xifrat barroc

Tant en la música barroca com en el Jazz i la música popular contemporània, els compositors han buscat formes d'indicar l'ús dels acords per mitjà de símbols o xifrats que els evitin el treball d'escriure amb notació musical els acords que han d'acompanyar la música.

Aquest tipus de notació o xifrat, indica a l'intèrpret l'acord que ha d'emprar però deixa al seu criteri musical la forma exacta en què realitzarà els acords.

El baix continu o xifrat barroc

Era costum dels compositors barrocs escriure la línia melòdica del baix - a ser tocada per instruments com el violoncel, contrabaix i la mà esquerra d'instruments de teclat - amb unes xifres afegides que indicaven al teclista els acords que hauria d'utilitzar: 
 
 

La secció composta pels instruments que toquen aquest baix i els que ho fan harmònicament rep el nom de baix continu.
L'ús del baix xifrat va ser abandonat posteriorment, preferint el compositor escriure amb exactitud el que hauria de ser tocat, però el xifrat barroc es continua utilitzant en l'estudi de l'harmonia fins als nostres dies.

3.4. Xifrat de triades de Jazz

En la música de jazz és freqüent l'ús d'acords xifrats, a cada nota musical li correspon una lletra majúscula:


A
la
B si
C do
D re
E mi
F fa
G sol

Les notes alterades fan servir la lletra i l'alteració corresponent, així Do# és C# 



Triades majors
Triades menors
La lletra sola simbolitza l'estat fonamental



 
 
S'afegeix  una m (minúscula), min o el símbol - (menys):



 


Triades disminuïdes
Triades augmentades





Inversions
Per indicar una inversió s'afegeix una línia diagonal i s'específica la nota que hem de tocar en el baix.


4. Ús dels acords

Dins del sistema musical occidental els acords són molt importants. Els compositors fan servir els acords per harmonitzar o acompanyar les seves melodies i establir el sentit tonal en una obra.

Presentem a continuació l'Oda a l'alegria de Beethoven harmonitzada en forma summament simplificada però que pot servir d'exemple. Alguns acords apareixen invertits (què són acords invertits?). Vegi els enllaços que apareixen a continuació per a més informació sobre les inversions d'acords i altres temes relacionats.




5. Inversió d'acords

Diem que un acord està en estat fonamental si la seva nota fonamental és la nota més greu. En un acord de tres sons o tríada, podem a més disposar de l'acord en primera o segona inversió. Un acord està en primera inversió quan la seva tercera és la nota més greu. Està en segona inversió quan la seva cinquena és la nota més greu.

A continuació poden veure la tríada de do major en estat fonamental, primera i segona inversió:










Com més notes tingui un acord, més inversions pot tenir. A continuació presentem l'acord de sol de setena de dominant en estat fonamental i les seves tres inversions: