4. Jean le Rond d'Alembert

Jean le Rond d'Alembert (París, 16 de novembre 1717 - París, 24 d'octubre 1783) fou un matemàtic i filòsof francès, un dels fundadors i cervells pensants de l'Enciclopèdia francesa. 

La seva filosofia es caracteritzà per la tolerància en general i l'escepticisme en el camp de la religió i de la metafísica. S'especialitzà en filosofia natural i redactà el Discurs preliminar de l'Encyclopédie, codirigida amb Denis Diderot, on estableix:

"No podem esperar conèixer la naturalesa mitjançant hipòtesis vagues i arbitràries, sinó per l'estudi reflexiu dels fenòmens, per la comparació que farem dels uns amb els altres, per l'art de reduir, en la mesura del possible, un gran nombre de fenòmens a un de sol que pugui ser vist com el seu principi."

D'Alembert representa un nou tipus d'intel·lectual, capaç de liderar la nova xarxa internacional d'institucions científiques (d'altra banda, molt vinculades als estats que les financen), i alhora d'exercir un assagisme independent i políticament compromès. A banda del Discurs preliminar, va redactar articles molt diversos a l'Enciclopèdia, principalment sobre matemàtiques i literatura. Amic de Voltaire i Diderot, fou un dels protagonistes més destacats en la lluita del Segle de les Llums contra l'absolutisme polític i religiós.

Abordà les matemàtiques mitjançant la física, amb el problema dels tres cossos (impossibilitat de trobar equacions de les trajectòries - inestabilitat del sistema), la precessió dels equinoccis (raó del lliscament de les estacions), les cordes vibrants (diferents tipus de vibració - aplicació a la música). Això el dugué a estudiar les equacions diferencials i les equacions en derivades parcials que havia estudiat en l'Analyse démontrée de Charles René Reyneau. També trobà un criteri per a distingir una sèrie convergent d'una de divergent, el criteri de d'Alembert.

La seva obra mestra fou el Tractat de dinàmica de 1743, en què enuncià el teorema que duu el seu nom (principi de d'Alembert). D'altra banda, el teorema fonamental de l'àlgebra rep en alguns països el nom de teorema de d'Alembert-Gauss, ja que el matemàtic francès fou el primer a donar una prova gairebé completa d'aquest teorema. 

Va morir a París el 29 d'octubre de 1783, quan ja gaudia de la reputació de ser un dels pensadors més originals i eminents de la Il·lustració francesa. Va ser enterrat en una fossa comuna ja que era un ateu recalcitrant. 

(Fonts: entrades respectives de Viquipèdia & Wikipedia)