7. Romanticisme francès

El Romanticisme francès fou més tardà que l'alemany o l'anglès. Madame de Stäel (1766 – 1817) i François-René de Chateaubriand (1768 – 1848) en són considerats els introductors. Els poetes més destacats, al seu torn, són Alphonse de Lamartine (1790 – 1869), Alfred de Musset (1810 – 1857) i Alfred de Vigny (1797 – 1863).

Però qui és considerat com a més important dels romàntics francesos és Victor Hugo (1802 – 1885), que escrigué obres poètiques (OrientalsEl cant del crepuscle), teatrals (Hernani, Cromwell) i novel·les, les més conegudes de les quals són Nostra Senyora de París Els miserables. Aquesta última, publicada quan ja tenia 60 anys, és l'obra amb més repercussió de la seva llarga carrera literària, i destil·la grans dosis d'imaginació i abundància creatives. Presenta una concepció del món “maniqueista”, és a dir, d'una forta i clara oposició entre el bé i el mal, molt pròpia de l'autor. És una digressió sobre la fraternitat humana i el progrés social, una obra humanitària que presenta un sistema social despietat com a responsable de la misèria, la injustícia i la indiferència dels seus paisans. El retrat heroic de la batalla de Waterloo i altres elements la converteixen també en una obra de marcat to èpic. Victor Hugo gaudí d'un gran èxit en vida i, si bé de jove era d'idees monàrquiques i catòliques, en la seva vellesa s'havia convertit en l'ídol de l'esquerra republicana. A la seva mort, se celebraren en honor seu uns grans funerals d'estat.

No podem deixar de comentar també la figura d'un altre escriptor francès d'aquest període de gran popularitat: Alexandre Dumas (1802 – 1870), conegut per ser l'autor de nombroses novel·les, entre les quals destaquen les molt famoses Els tres mosqueters El comte de Montecristo.