4. Horaci: biografia

HORACI: BIOGRAFIA

 

Resultat d'imatges


Quint Horaci Flac (Quintus Horatius Flaccus) va néixer l’ any 65 aC a Venúsia, al sud d’Itàlia (a l'actual regió de la Basilicata). El seu pare, llibert i recaptador de les subhastes públiques, no va escatimar despeses en la seva educació: l’envià a estudiar a Roma i després a Atenes, on es va veure atret pel partit de Brut i Cassi (els assassins de Juli Cèsar), al costat dels quals participà en la batalla de Filipos (any 42 aC).

De retorn a Roma, va treballar com a escriba i va començar a escriure poemes. Va entaular amistat amb Virgili i Vari (un altre famós poeta de l’època), els quals li presentaren Mecenàs, personatge molt ric, amic personal de l’emperador August i protector d’artistes. Sota la seva protecció i incorporat al seu cercle literari, pogué dedicar-se plenament a la poesia. August, gran admirador de l'obra de Horaci, volgué nomenar-lo secretari particular seu, honor que el poeta declinà perquè, tot i que s’identificava totalment amb les idees d’August, apreciava sobretot la seva independència; o si més no així se sol explicar la seva negativa.
Si va acceptar, però, l’encàrrec oficial de compondre un himne per a la festa secular de l'any 17 aC, el carmen saeculare, que constitueix un cant d’agraïment als déus per la pax Augusta. Quadre mesos després de la mort de Mecenàs, i poc després d’haver enllestit el quart i darrer llibre de les seves Odes, Horaci va morir; era l'any 8 aC.