3. Catul

Catul



John Reinhard Weguelin, Lèsbia


Gai Valeri Catul 
(84 – 54 aC)

Nascut a Verona en el si d’una família benestant, estudià a Roma, on s’enamorà d’una dona de l’alta societat que en els seus poemes ell anomena Lèsbia i que s’identifica amb Clòdia, germana d’un polític de l’època (Clodi Pulcre, acèrrim enemic de Ciceró). Catul va morir molt jove, deixant una obra lírica que testimoniava una vida consagrada als banquets, l'amor, l'amistat  i la poesia.

Només en conservem d’ell un recull de 116 poemes (Catulli carmina). L’extensió de les diferents peces oscil·la dels 2 als 408 versos. Aquesta col·lecció va ser compilada després de la seva mort. No hi ha unitat mètrica (sovint utilitza l’hexàmetre dactílic, però també formes líriques d’origen grec introduïdes per ell: l'estrofa sàfica, hendecasíl·labs falecis, etc.) ni temàtica (el motiu principal és l’amor per Lèsbia, però també hi ha himnes, epigrames, epitalamis, elegies, etc.). La seva producció es pot classificar grosso modo en:

  • Nugae (facècies). Tracten temes relacionats amb la vida quotidiana, usualment amb un to lleuger i fins i tot frívol.
  • Poemes doctes i erudits, d’inspiració alexandrina i temàtica mitològica.
  • Els epigrames (Epigrammata), poemes curts sobre temes de la vida quotidiana.


Catul és un poeta de gran originalitat i, a més, pels temes que tracta i la seva mirada, molt accessible per al públic modern. Teniu a l'apèndix un petit recull de poemes de Catul que et convidem a llegir i a gaudir.