8. Brexit



Definició de Brexit:

Acrònim compost pels mots anglesos british o Britain (“britànic”, “Gran Bretanya”) i exit (“sortida”) que designa la retirada de la Gran Bretanya de la Unió Europea.

Després del referèndum del 23 de juny de 2016, en què guanyà el vot afirmatiu, el terme ha passat de designar una possibilitat a incloure la retirada efectiva i el conjunt de mesures, reformes i negociacions necessaris per a dur-la a terme. Començà a aparèixer als mitjans el 2012, poc després de la posada en circulació d’un terme anàleg (Grexit), relatiu a la possibilitat d’expulsió de Grècia de la Unió Europea.  

El procés de retirada del Regne Unit de la Unió Europea es va iniciar una vegada que el Regne Unit va invocar l'article 50 del Tractat de la Unió Europea, fet que va passar dimecres 29 mar de 2017. S'estimava que el procés trigaria entre 18 i 24 mesos, havent-hi abandonat el Regne Unit totalment abans del 29 de març de 2019. La data de retirada del Regne Unit es va acabar retardant en dues ocasions, sempre pendents de que el Parlament Britànic accepti l'acord de sortida, cosa que encara no ha passat. L'última, tan sols un dia abans de la sortida efectiva de país britànic, quan, després d'una llarga reunió, la UE va acordar retardar aquesta data fins al 31 d'octubre de el 2019.

Podeu veure en aquest enllaç la situació actual del Brexit: https://www.ara.cat/internacional/eleccions-regne-unit-12-desembre-brexit-boris-johnson_0_2334966537.html


Tot i això, recomanem estar atents a les novetats que es puguin produir respecte el Brexit amb els mitjanç de comunicació.

En les últimes convocatòries, va sortir la Paraula " Brexit " als exàmens de les PAU.