La Unió Europea

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Geografia (Bloc 2) ~ gener 2020
Llibre: La Unió Europea
Imprès per: Usuari convidat
Data: dijous, 2 de maig 2024, 19:38

1. Història-resum

La Unió Europea

LLegiu aquesta pàgina per tal de situar-vos.

http://www.buxaweb.com/historia/temes/contemp/unioeuropea.htm

http://www.historiasiglo20.org/europa/actaunica.htm

Enllaç recomanat: Eix cronològic UE. La Unió Europea (sèrie de diapositives del Banc Central europeu).

Vídeo: Les institucions de la UE

Resum/apunts Unió Europea

Inici i evolució

La CEE inicial té poc a veure amb la Comunitat Econòmica creada a partir del Tractat de Roma de 1957

El món havia canviat i la mateixa comunitat que havia nascut amb sis socis en tenia dotze.

La Comunitat es planteja l'ampliació a tres socis més però, a la vegada, l'organització veu que cal refer el sistema de gestió i actualitzar les directrius que es reculliran a l'Acta Única de 1987.

Si pensem que aquesta nou acord seria definitiu ..no és el cas. Fins a l'any 1991 es veia Europa amb un cert ordre que permetia ser-hi optimista amb el futur com la unificació d'Alemanya. Però nous esdeveniments com la Guerra del Golf, la Guerra Civil a Iugoslàvia va provocar pensaments sobre un passat al que ningú volia tornar.

Es va replantejar, de nou , l'organització. Es dissenyà un nou model que permetés prendre decisions, ser operatiu i avançar en el camí de la unió política.

Aquest repte és el que es va recollir a la ciutat holandesa de Maastrich entre el 9 i l’11 de desembre de 1991, el resultat: un nou tractat que modificava tots el anteriors.

El repte d’una Europa que inevitablement es tindria que obrir cap a l’Est i que tindria que fer front a noves situacions.

Font: http://www.ecb.int/ (Banc Central Europeu)

Què es va tenir en compte a l'Acta Única?

Primer ...es representa el programa d’integració no solament de l’economia i de les finances europees, sinó també de la societat i les administracions dels països membres de la CEE i el seu propòsit és realitzar importants operacions de concentració i que vol tirarr endavant els seus projectes.

Incorpora mesures:

  • Espai comú sense fronteres (mercaderies, serveis i capitals).
  • Aprofundiment en el desenvolupament de la integració:Política Exterior Comuna amb una mateixa cobertura política per tots els socis.
    • Major participació del Parlament Europeu en les decisions.
    • Ampliació de les competències en Medi Ambient i en Investigació i Desenvolupament (I+D).
    • Incorporació del principi de cohesió econòmica i social a partir dels Fons Estructurals:
      • FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).
      • FSE (Fons Social Europeu).
      • FEOGA (Fons Europeu d’Orientació i Garantia Agrícola).

Semblava que les decisions presses serien suficients per fer front als nous reptes. L’optimisme que es respirava a l’est europeu, l’estabilitat de l’economia, després d’haver superat les crisis provocades per l’encariment del petroli, donaven la sensació d’estabilitat. Però calia garantir el futur i tots sabem que això no va ser així. Per això al 1992 es va tenir que efectuar una nova modificació dels tractats, en aquesta ocasió radical.

A finals del vuitanta i principis dels noranta els països de l’EFTA comencen a aproximar-se a la CEE, convençuts de la necessitat d’integrar-se en un mercat més gran i poderós. L’experiència britànica de crear un mercat que contemplés solament el flux de mercaderies en un espai de lliure comerç havia fracassat. No era operatiu en el marc d’una economia cada cop més globalitzada i en conseqüència més interdependent.

Tanmateix, els països de l’Europa de l’Est i del centre, estimulats per les reformes que Gorbachov duia a terme a l’URSS, començaven a considerar amb interès la possibilitat d’unir-se al mercat continental més potent del món.

Finalment la caiguda del mur de Berlín i el desmembrament de l’URSS , van forçar la situació al generar una forta incertesa davant el futur. L’efecte immediat va ser un reforçament de la CEE, que davant d’aquesta situació i amb un seguit de problemes interns per resoldre com la creació d’un espai comú amb una moneda única, l’homogenització de la Política Social Comunitària, la Política de cohesió econòmica i social i la Política Exterior Comuna, es va decidir a donar el pas.

Els eixos previs fonamentals van ser:

  • Culminació de l’espai econòmic sense frontereres, amb la introducció de la moneda única, construint definitivament una Unió Econòmica i Monetària.

  • L’establiment de les bases per una política més:
    • Democràtica (Parlament Europeu).
    • Eficaç: i per tant més àgil i vinculant.
    • Solidària, amb major cohesió econòmica i social.
    • Equilibrada, el compromís de la Ciutadania Europea.

Tractat de Maastrich

Es basa en tres pilars:

- El comunitari clàssic: que modifica el Tractat de Roma i l’Acta Única i manté les institucions amb competències supranacionals. És aquí on es recullen el mercat únic, la unió econòmica i monetària, la PAC (Política Agrícola Comuna) i la cohesió.

- Política Exterior i Seguretat Comuna (PESC).

- Justícia i Assumptes Interiors (JAI).

La Unió Europea va adoptar la decisió de crear una moneda única que rebràp el nom d’EURO.

Ubicat a http://estudiante-de-historia.blogspot.com.es/

El primer pilar va desenvolupar altres aspectes com per exemple els Fons de cohesió, pensats per ajudar a aquells països comunitarais en temes de medi ambient i xarxes de transports. Espanya en va ser una de les grans beneficiades. Aquesta transferència de recursos financers dels països més rics als menys desenvolupats, va permetre controlar els criteris de convergència i situar les seves respectives economies en millor posició cara a l’entrada de l’euro. Altres aspectes a destacar en aquesta política serien la salut pública, la cultura, l’educació, la indústria, la formació, especialment la professional, etc.

Les institucions

Ubicat a: http://www.enciclopedia.cat

Respecte a l'anterior situació institucionalment els canvis més significatius són:

-un augment dels poders del Parlament,

- l’aparició del Consell de la Unió Europea

- reforç en les atribucions del Tribunal de Justícia, del tribunal de Comptes i del Comitè Econòmic i Social

- creació del Comitè de les Regions, de caràcter consultiu.

El segon pilar es correspon al PEC (Política Exterior Comunitària).

Basada en la defensa d’uns valors comuns i de la independència de la Unió. Té com objectius a llarg termini: l’enfortiment de la seguretat, el manteniment de la pau, l’enfortiment de la seguretat internacional, el foment de la cooperació internacional i el desenvolupament i consolidació de la democràcia i l’Estat de Dret i les llibertats i drets humans fonamentals.

El tercer pilar es correspon amb la Justícia i els Assumptes Interiors, pretén avançar en la necessitat de controlar les fronteres exteriors, una política coherent d’asil i immigració, la cooperació policial, amb la creació de l’EUROPOL, la lluita contra les toxicomanies i la cooperació judicial en matèria penal i civil.

Òrgans de govern a la Unió Europea

Font: Ubicat a: http://www.enciclopedia.cat

Una altra fita fonamental en la integració va ser l’establiment de la unificació monetària i la creació de la moneda única, l’euro. En el moment de la seva introducció, el 2002, nou països de la Unió (Espanya, Portugal, Itàlia, Països Baixos, Luxemburg, França, Alemanya, Àustria, Irlanda i Finlàndia) van adoptar-la com a unitat monetària substituint les respectives monedes existents.

Gràcies a la unificació monetària es va garantir la lliure circulació de capitals en els països de la Unió.

Posteriorment, Grècia, Eslovènia, Malta i Xipre van incorporar-se a l’euro.

D’altra banda, el Tractat de Maastricht va crear la ciutadania europea pels habitants de la UE, la qual permet circular pels països de la Unió i residir-hi lliurement, així com el dret a votar i ser elegit en l’Estat de residència per a les eleccions municipals i europees. Igualment, el 1995, finalment entrava en vigor el Tractat de Schengen. Aprovat deu anys abans per Alemanya, França, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg, i amb l’adhesió de la majoria dels països comunitaris, l’Acord de Schengen garantia la lliure circulació de persones (treballadors i turistes), béns, serveis i capitals, a més de comportar la supressió gradual de les fronteres entre tots els Estats membres de la UE.

En un futur les diferents institucions de la Unió Europea han de preveure les noves dificultats en el nou ordre mundial i què poden significar per a Europa i el món.

En aquesta línia el juny de 1997, es signarà el Tractat d’Amsterdam, on es va consensuar el tema de la ciutadania europea, amb el dret a la lliure circulació, residència i participació en les eleccions municipals i comunitàries.

És un primer pas cap a la Unió Política Europea.

L’ampliació a nous membres, Xipre, Turquia, Malta, Hongria, Polònia, la república Txeca, Bulgària, Eslovàquia, Lituània, Romania, Hongria, entre altres, va ser discutida i aprovada a l’Agenda 2000. Representarà la cinquena ampliació de la comunitat i ara per ara, ni les institucions, ni les persones estan preparades per assumir un repte d’aquesta magnitud.

*Resumint:

podem dir que entre 1985 i 1992 es van prendre les principals decisions per fer el pas de la CEE a la UE, amb el lideratge principal de H. Kohl (Alemanya), F. Miterrand (França) i altres líders europeus, com F. González (Espanya).
Les fites principals van ser: l’acord de Schengen (1985) que comporta la supressió dels controls fronterers, l’acta Única (1986) que implica la lliure circulació de béns, capitals i serveis i el tractat de Maastricht (1992), que entre d'altres aspectes regulava les condicions
per a l’accés a la moneda única:l’euro.

Els països candidats a formar part de la UE han d’estar regits per sistemes polítics democràtics. Han d’acceptar el principis de
llibertat, democràcia i respecte als Drets Humans, així com les llibertats fonamentals pròpies dels Estats de dret.
Els criteris econòmics que cal complir consisteixen en l’adopció d’una economia de lliure mercat en la qual ha de poder fer front a la competència inherent a aquest tipus d’economia. Per poder formar part de la zona euro s’ha de convergir en un seguit d’indicadors econòmics com el dèficit pressupostari, el deute públic, la inflació, els tipus d’interès i l’estabilitat de canvi de la moneda pròpia.

2. Medi ambient

Medi ambient

1. Protecció del medi ambient (% áreas protegidas)

Percentantge d'àrees protegides incloses en la xarxa natura

El mapa mostra el percentatge d'àrees protegides incloses en la xarxa Natura 2000.

Es tracta d'una xarxa ecològica d'àrees de conservació de la biodiversitat amb la que compta la Unió Europea.

L'objectiu d'aquesta xarxa és assegurar la supervivència a llarg termini de les espècies i els hàbitats més amenaçats d'Europa.

Contribueix  a detenir la pèrdua de biodiversitat ocasionada per l'impacte advers de les activitats humanes.

3. Demografia

DEMOGRAFIA

1. Els Estats membres de la Unió Europea (milions d'habitants).

Font: http://cor.europa.eu/en/documentation/brochures/Pages/eu-citizenship-passport.aspx

2. Les 272 regiones de la UE.

La Unió Europea està  dividida en diverses unitats territorials. A nivell estadísitic i per tal d'homologar els territoris de les diferents categories, Eurostat

(l'oficina estadísitica de la UE) utilitza tres grups o NUTS.

Aquesta nomenclatura subdivideix el territori en regions en tere nivells ( NUTS 1, 2 i 3, del més gran al més petit).

Font: http://cor.europa.eu/en/documentation/brochures/Pages/eu-citizenship-passport.aspx

3. Densitat de la població a la Unió Europea

La Unió Europea compta amb mé de 500 milions d'habitants.

Les densitats més altes es troben a Països Baixos, Bèlgica, Regn Unit, Alemanya i Itàlia.

Els nuclis més poblats son l'àrea metropolitana de  Londres, París i l aconca del Rhin-Rhur, a Alemanya.

Espanya té una baixa densitat de població i a més oculta les desigualtats entre una costa molt poblada i un interior, excepte, Madrid , molt despoblat.

4. Població de la Unió Europea  en risc de pobresa i exclusió social

En el mapa es veu el percentatge de la població que viu sota el risc de la pobresa ( amb un 60% menys de la renda nacional mitja disponible).

Segons veiem un de cada quatre ciutadans de la Unió Europea està en risc de pobresa i exclusió social ( aproximadament 124,5 milions de persosnes).

 

4. Agricultura en la UE

Agricultura en la UE

Font http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/es/agriculture_es.pdf

Índex

1. Per què és necessària un política agrària comuna a la UE ......pàg 3

2. Com funciona la política agrària comuna a la UE........................pàg 7

3. Què fa la UE...........................................................................................pàg 8

4. L'agricultura europea davant de la fita de 2020..........................pàg 16

5. Sector terciari

Sector terciari

TRANSPORTS

Xarxa de transports (projecte)

Corredors  de la xarxa transeuropea de transports

El mapa representa els corredors de la Xarxa Tranesuropea de Transports.

La política estableix una xarxa bàsica de transports basat en 9 corredors:

2 corredors Nortd-Sud,

3 corredors Est-Oest, i

4 passadissos diagonals.

A més milloraria les connexions entre els diferents mitjans de transport . 

COMERÇ

RepartIment de les relacions comercials de la UE amb el món en bilions d'euros

A més de ser el primer exportador i inversor mundial en 2012., la Unió Europea fou el principal soci comercial de més de 100 països.

La UE és un mercat molt obert, amb un alt nivell d'inserció en l'economia mundial.

Més del 10 % dels treballadors de la UE depenen del comerç exterior.

Estats Units i Xina són els principals socis comercials de la Unió.

 

Mapa que recull les importacions i exportacions agràries

PROGRAMA ERASMUS

Sortides i entrades d'estudiants Erasmus per països en el curs 2010/11

Espanya és el païs que va rebre més estudiants participants en el programa Erasmus d'intercanvi. Seguit deFrança i Alemanya.ña volvió a ser el curso académico 2010-2011 (los datos que refleja el mapa) el país que recibió más estudiantes participantes en el programa de intercambio europeo Erasmus, y el que envió mayor número al exterior.

DESPESA EN INVESTIGACIÓ I DESENVOLUPAMENT (% PIB 2010)

La despesa sobre investigació i desenvolupament ( I+D).

Per regions, s'observa com la zona sudoriental deFrança, amb nucli a Touluse, juntament amb el sud d'Alemanya, amb centre en l'eix Stuttgart- Múnich,

juntament amb l'eix dels gran nuclis de Londres i París són les zones amb una despesa en percentatge del PIB en I+D.

6. Treball i ocupació

Treball i ocupació

TAXA D'ATUR

Mapa de la taxa d'atur en la Unió Europea per regions

L'atur en la UnióEuropea està centralitzat, en el sud del continent i en l'est.

Per països, Grècia i Espanya es troben en els llocs més baixos.

En el conjunt de la UE, la mitjana d'atur és d'un 10'90% per tant trobarem mes de 27 persones sense treball.

TAXA D'ATUR JUVENIL

Mapa de l'atur juvenil a la Unió Europea

Al mapa veiem el percentatge de persones del tota de la població activa, en la part d'entre 15 i 24 anys,

Com podem veure Espanya es troba davant de Grècia que lidera la calssificació.

El nivell d'atur juvenil espanyol és més del doble que el del conjunt de la UE. 

Els països amb taxes més baixes són Alemanya, Àustria i els Països Baixos.

7. Fons estructurals i repartició

Fons estructurals i repartició

Mapa del desenvolupament per regions

La Unió Europea, quan ha de repartir els seus fons estructurals, distingueix entre tres tipus de regions:


- les meyns desenvolupades

- les regions en transició

-més desenvolupades

Així , les regions més desenvolupades són les que compten amb més d'un 90% del PIB per càpita de la Unió.

Les regions en transició són les que compten amb un PIB per càpita d'entre un 90% i 75% al de l amitjana de la UE.

Les regions meyns desenvolupades de la Unió es troben per sota d'aquest 75%.

Les regions meyns desenvolupades es troben fundamentalment a l'Europa de l'Est i al sud.

Més de 70% dels euros invertits per la UE en polítiques de creixement s'han destinat a les regions meyns desenvolupades.

Font: http://geografiainfinita.com/2013/12/12/12-mapas-para-entender-mejor-la-union-europea/

8. Brexit



Definició de Brexit:

Acrònim compost pels mots anglesos british o Britain (“britànic”, “Gran Bretanya”) i exit (“sortida”) que designa la retirada de la Gran Bretanya de la Unió Europea.

Després del referèndum del 23 de juny de 2016, en què guanyà el vot afirmatiu, el terme ha passat de designar una possibilitat a incloure la retirada efectiva i el conjunt de mesures, reformes i negociacions necessaris per a dur-la a terme. Començà a aparèixer als mitjans el 2012, poc després de la posada en circulació d’un terme anàleg (Grexit), relatiu a la possibilitat d’expulsió de Grècia de la Unió Europea.  

El procés de retirada del Regne Unit de la Unió Europea es va iniciar una vegada que el Regne Unit va invocar l'article 50 del Tractat de la Unió Europea, fet que va passar dimecres 29 mar de 2017. S'estimava que el procés trigaria entre 18 i 24 mesos, havent-hi abandonat el Regne Unit totalment abans del 29 de març de 2019. La data de retirada del Regne Unit es va acabar retardant en dues ocasions, sempre pendents de que el Parlament Britànic accepti l'acord de sortida, cosa que encara no ha passat. L'última, tan sols un dia abans de la sortida efectiva de país britànic, quan, després d'una llarga reunió, la UE va acordar retardar aquesta data fins al 31 d'octubre de el 2019.

Podeu veure en aquest enllaç la situació actual del Brexit: https://www.ara.cat/internacional/eleccions-regne-unit-12-desembre-brexit-boris-johnson_0_2334966537.html


Tot i això, recomanem estar atents a les novetats que es puguin produir respecte el Brexit amb els mitjanç de comunicació.

En les últimes convocatòries, va sortir la Paraula " Brexit " als exàmens de les PAU.