5. Qüestions sobre el text "Àfrica i els seus recursos"

Llegiu el text següent i responeu a les qüestions plantejades.

"L’Àfrica, amb una població de més de 400 milions de persones, amb un conjunt de riqueses naturals i minerals de gran valor estratègic,està paradoxalment devorada per la pobresa, la corrupció, el subdesenvolupament, l’espoliació dels seus recursos i les matances ètniquesprovocades pels seus conflictes bèl·lics […]. Els cabdills i dictadors africans continuen al poder protegits per les multinacionals vinculades a aquests negocis.

El continent africà, sotmès durant segles a la colonització europea i nord-americana, no pot sortir de la seva situació de fam i de misèria perquè és un objectiu prioritari de les grans corporacions transnacionals energètiques i mineres que hi extreuen petroli, urani,coure, níquel, ferro, or, alumini, cobalt, plom, fosfats, zinc i diamants. Molts d’aquests recursos són altament estratègics per a la indústria occidental. A aquestes fonts de riquesa cal sumar el comerç d’ivori (en una dècada el nombre d’elefants ha passat d’1,3 milions a menys de 600.000) i el de les espècies exòtiques en via d’extinció.

Si a l’espoliació ecològica s’hi afegeixen els 36 milions d’infectats per la sida (17 mi lions d’africans han mort des que es va iniciar l’epidèmia), més del 70 % dels quals es localitzen a l’Àfrica subsahariana, el panorama esdevé realment desolador."

Globalització i medi ambient: El segle de l’ecologia.Diputació de Barcelona i Associació Una Sola Terra, 2002

1.  Resumiu les idees principals del text.

 L’Àfrica està patint des de l’època de la colonització (s. XIX) successives espoliacions dels seus recursos naturals, minerals, i energètics per part de les grans companyies pertanyents al primer món capitalista.

No s’ha respectat el medi ambient ni els drets humans més elementals al poble africà i les grans corporacions occidentals s’han conxorxa amb els governs dictatorials locals per tal de poder treure profit dels seus interessos.

L’epidèmia de la sida continua provocant milions de morts a l’Àfrica i està lluny de resoldre’s a nivell assistencial o pal·liatiu.

2. Definiu el concepte subdesenvolupament i exposeu els trets principals del model centre- perifèria per a explicar les diferències de desenvolupament entre els països del món.

Subdesenvolupament és la situació econòmica dels països que estan en vies de desenvolupament. L’ IDH és l’ indicador que mesura aquesta situació.

La globalització de l’economia ha establert unes relacions comercials d’intercanvi desiguals entre dues àrees geoeconòmiques diferenciades:

-Els països desenvolupats són el centre, obtenen els rendiments de  i tenen el poder de decisió dels preus de mercat.

-Els països subdesenvolupats pertanyen a la perifèria aporten gran part dels recursos i no tenen cap poder de decisió. 

3. Expliqueu les diferències entre importacions i exportacions i entre balança comercial i balança de pagaments.

La compra o venda de productes i serveis del o a l’estranger suposa la diferència entre importacions i exportacions respectivament.

La balança comercial és el registre de les operacions per importació i exportació d’un país durant un període.

La balança de pagaments recull els cobraments i pagaments efectius d’un país durant un període. 

4. Exposeu els trets principals de l’ intercanvi desigual entre els països rics i els països pobres.

Els països desenvolupats imposen les seves decisions a la resta de països del planeta.

Els països pobres estan sotmesos a una forta dependència externa.

Els països pobres exporten matèries primeres a baix cost als països rics i els països rics exporten als països pobres productes manufacturats a un preu més alt.

5. Esmenteu quatre exemples de països del centre i quatre de la perifèria.

Països del centre: Estats Units, Japó , Alemanya, França.

Països de la perifèria: Congo, Bolívia, Perú, Sudan.

Cliqueu si  voleu saber-ne més sobre Àfrica