6. Com fer un comentari d'una piràmide de població


Una piràmide de població o piràmide d'edats és una representació gràfica que ens permet estudiar l'estructura de la població per edats i sexes i també poder preveure problemes i necessitats per planificar polítiques socials.

Normalment les piràmides de població es realitzen a partir de les dades extretes del cens o del padró, realitzat pels Instituts d'estadística oficials de cada país, en el cas d'Espanya de l'INE, o en el de Catalunya de l'IDESCAT.

Des del punt de vista gràfic podem dir que és tracta d'una gràfica de barres horitzontals doble, on:

  • A l'eix vertical (Y) es representen els intervals o grups d'edat, també anomenats

cohorts (normalment en intervals de 5 anys).

  • A l'eix horitzontal (X) el percentatge de la població de cada grup (corresponent el 100% a la població total).

 

La gràfica resultant, permetrà realitzar el comentari de la piràmide i comparar les característiques de la població de diversos països o poblacions de forma ràpida. També permet observar fenòmens demogràfics com l'envelliment de la població, el

predomini d'un grup d'edat, el desequilibri o equilibri entre sexes, o la possible evolució de la població representada (creixement ràpid, creixement lent, estabilitat, o disminució de la població).


Un estudi més detallat de la piràmide i dels diversos grups permetrà percebre en les entrades (grups més petits) i sortides (grups més grans) de la forma, l'efecte que han tingut sobre la demografia d'aquell lloc guerres, catàstrofes, moviments migratoris, crisis o períodes de recuperació econòmica o de la natalitat.

A vegades les piràmides de població poden presentar bruscos entrants o mossades en alguns grups d'edat. Aquestes dentades o entrants són demostratives d'algun tipus de catàstrofe o succés extraordinari, com les guerres, quan a la major mortalitat cal sumar el descens de natalitat que sol anar associat. Les dentades són ben visibles en les piràmides de població dels països europeus protagonistes de la II Guerra Mundial o en el cas de Espanya per la Guerra Civil.

Segons les circumstàncies demogràfiques d'un moment i d'un lloc determinats, és a dir, segons la fase demogràfica en què es troben, les piràmides de població poden adoptar diferents formes o figures.




Contingut de la primera part.


1.Identificació.

Estem davant de dues piràmides de població: la primera  piràmide de població correspon a  la Espanya del any 1989. La segona, representada per línies, a la Espanya del 2010


2.Descripció.

La finalitat d'una piràmide de població és presentar gràficament l'estructura de la població quant a la relació que existeix entre el nombre de persones, l'edat i el sexe que tenen. Els valors vénen expressats en conjunts d'edats, generalment de cinc anys i es distingeix entre el sexe masculí i femení.

Els seus objectius són:

- Analitzar les característiques que presenten en el moment i l'evolució al llarg del temps d'una població

- Analitzar el tipus de societat i el grau de desenvolupament econòmic

- Realitzar una previsió de futur: està assegurat el reemplaçament generacional?, quines conseqüències tindrà en l'economia, en el mercat de treball, en l'escolarització..etc.?

3.Anàlisi.

a)Característiques generals: Les característiques demogràfiques d'Espanya són semblants a les poblacions d'Europa Occidental. La seva piràmide de població va adoptant una forma d'urna ( regressiva) més àmplia en el centre i estrenyent-se en la base, pròpia de poblacions desenvolupades.

L'estructura de la població (segons la seva forma) reflecteix que l'any 1998 a Espanya es dóna un predomini de població adulta i de població femenina sobre la masculina

Una base estreta significa pocs naixements i per tant una taxa de natalitat baixa ( 9.8 ‰ aprox.) Aquest descens està molt relacionat amb la taxa de fecunditat que actualment és de 1,2 fills per dona ( molt per sota del 2,1 fill /dona considerada la taxa mínima per a assegurar el reemplaçament generacional). El descens constant de la taxa de natalitat s'observa a partir de 1974.

Un vèrtex ample significa que la població té una esperança de vida alta, pròpia dels països desenvolupats ( a Espanya l'esperança de vida és de 78 anys / homes i 80 anys / dones) i per tant la seva taxa de mortalitat és baixa (el 8 ‰ aprox.)

El conjunt d'aquestes dades:

Predomini de població adulta. -- Predomini de població femenina

Taxa baixa o molt baixa de natalitat. -- Taxa baixa de mortalitat. - Elevada esperança de vida

Característiques pròpies d'una societat econòmicament desenvolupada, industrialitzada, amb millors condicions higièniques-sanitàries i majors recursos econòmics.

b) L'evolució de la població està determinada pels canvis en la natalitat i mortalitat . Una breu anàlisi, segons aquesta piràmide, ens ofereix les següents conclusions:

1. Quant a la població vella ( més de 64 anys) la població femenina és més abundant que la masculina com a conseqüència d'una major esperança deguda entre les dones. A Espanya també cal afegir les conseqüències de la Guerra Civil que va provocar un major nombre de morts i els moviments migratoris han estat majors entre la població masculina.

2. Inflexió. Disminució de la població en les edats compreses entre els 45 i 55 anys que corresponen als anys de la Guerra Civil i postguerra ( dècada 1935-1944). La causes d'aquesta disminució es deuen a l'augment de la mortalitat general a la qual cal unir la mortalitat infantil i el descens de natalitat, situacions pròpies que es donen en èpoques de guerra. Aquest tipus de crisis demogràfiques se solen identificar amb el terme de "generació buida"

3. Recuperació de la població. A partir de l'any 1945 s'inicia una lenta recuperació de la població. amb un augment progressiu de la natalitat que es fa més evident en la dècada dels anys 50 com a conseqüència d'un desenvolupament econòmic i d'una millora en les condicions de vida.

Entre els anys 1965-1975, que correspon a les edats de la població entre 15 i 24 anys, l'augment de la població i per tant de la natalitat és tan notori que es pot parlar del fenomen *baby *boon. En aquest augment de la població, amb creixement natural positiu cal tenir en compte la disminució de la taxa de mortalitat infantil. Creixement natural alt, propi de les societats en expansió amb un important desenvolupament econòmic i social

4. A partir de 1974 s'observa un descens progressiu de la natalitat que aconsegueix els seus valors mínims. Les causes principals d'aquest descens de la natalitat que ja comença a ser preocupants són :

- Comportament propis de societats molt desenvolupades on l'edat de matrimoni es retarda i l'índex de fecunditat és molt baix

- Factors econòmics: incidència de la crisi econòmica de 1973, augment de l'atur, inseguretat laboral, elevat preu dels habitatges, augment del nivell de vida..... que influeix en la natalitat

- Factors sociològics com la incorporació de la dona al treball, la legalització dels anticonceptius, l'avortament, el canvi en les relacions familiars, canvi de mentalitat a partir de la transició, disminució de la influència religiosa...

El nivell tan baix de la taxa de natalitat es tradueix en un creixement natural molt baix, lent. Actualment Espanya compta amb una creixement natural del 0,15%. Encara que el creixement relatiu ( es té en compte la població de fet ) és d'un 3,6%. (L'any 1979 el creixement natural és de 1,1% )

Finalment observant les últimes dades de naixements de la població es constata un fet que sempre ocorre i és que neixen mes nenes que nens, encara que després aquesta diferència tendeix a equilibrar-se, fins a arribar a la situació inversa que es dóna en les edats superiors.

4.Conclusions.

- Es preveu, en un futur ( piràmide de 2010) un envelliment de la població i un increment de l'esperança de vida. Encara que per lògica hi haurà un augment de la mortalitat, no només pels nous riscos, com els accidents, sinó sobretot per l'existència d'un percentatge alt de població vella.

- Un creixement natural tan baix pot presentar importants desequilibris econòmics i socials en un futur, en augmentar la població major, no treballadora i per tant no activa, alhora que hi haurà una disminució de la població adulta, treballadora, població activa. Augment de la taxa de dependència

- Dificultat per a aconseguir el reemplaçament generacional adequat i necessari per al futur de la població del país

- En els últims anys l'índex de natalitat ha augmentat gràcies a la població immigrant el que significa una tendència a l'augment de la població en general i de la població jove en particular. Situació que farà disminuir els aspectes negatius indicats anteriorment.