1. La funció d'inversió

Inversió és el desemborsament de diners per a la compra, renovació o millora de béns amb la finalitat de recuperar amb el flux de caixa generat les quantitats invertides més un benefici.

Sentits del concepte d’inversió:

  • La transformació de recursos financers en béns concrets

  • El resultat del bé invertit.

Per prendre la decisió d’invertit cal tenir en compte:

  1. La decisió d’invertir condiciona la dimensió de l’empresa.

  2. El risc com factor inherent. El cost és una variable segura, però els futurs cobraments que generarà la inversió són incerts. A l’hora de decidir fer o no la inversió aquests futurs cobraments són estimacions. 

  3. Invertir suposa un sacrifici de capitals financers presents amb l’esperança d’obtenir un benefici futur. Només es realitza la inversió si se n’espera un profit, un benefici.

  4. Una decisió equivocada d’inversió pot comprometre la viabilitat de diferents cobraments i pagaments que estan distribuïts en diferents moments del temps.

En sentit estricte invertir només és l’adquisició de béns que l’empresa utilitza durant diversos cicles econòmics, per exemple l'adquisició d'una màquina.

En un sentit més ampli també es considera inversió l’adquisició de béns pel cicle d’explotació, per exemple l'adquisició de matèries primeres.