4. La rendibilitat financera

4.2. Endeutament i Palanquejament

Hem vist al capítol anterior que el palanquejament és la relació entre l'actiu i els recursos propis

Es tracta d'un dels components de la RF i per tant pot contribuir a millorar-la.

Ara bé, resulta que incrementar el palanquejament implica augmentar el finançament aliè de l'empresa (l'exigible) i per tant l'endeutament: si l'empresa augmenta l'actiu (noves inversions) mantenint els mateixos recursos propis, significa que els nous actius s'han d'haver finançat necessàriament amb recursos aliens.

Veiem l'exemple següent:

Considerem la situació inicial

Actiu (1.000) = Recursos propis (400) + Recursos aliens (600). El palanquejament és  1000/400 = 2,5

L'empresa augmenta l'actiu en 500 sense modificar els recursos propis, la qual cosa implica que les noves inversions es financen amb recursos aliens

Això ens porta a la situació final

Actiu (1.500) = Recursos propis (400) + Recursos aliens (1.100). El palanquejament és ara 1.500/400 = 3,75

Si el marge i la rotació no han sortit massa perjudicats, la millora del palanquejament haurà fet que la RF hagi millorat.

Això demostra matemàticament que l'augment de l'endeutament pot millorar, paradoxalment, la rendibilitat financera d'una empresa per la via del palanquejament. És el que es coneix com efecte palanquejament.

Ara bé, s'han de fer dues consideracions sobre possibles conseqüències negatives al respecte:

Conseqüència negativa
descripció
Cost financer

Quan s'augmenta l'endeutament també augmenten les depeses financeres amb la qual cosa el benefici net disminueix. Per tant perquè l'efecte palanquejament sigui positiu per a la RF s'ha de donar que la rendibilitat econòmica de les noves inversions finançades amb recursos aliens sigui superior al cost financer d'aquests recursos.
Si no es dona això, la millora del palanquejament serà compensada amb escreix per l'empitjorament del marge (pels nous costos financers) i la RF disminuirà.

En resum:

Si RE de les noves inversions > Cost del finançament aliè, l'efecte palanquejament impulsarà la millora de la RF

Si RE de les noves inversions < Cost del finançament aliè, l'efecte palanquejament no podrà compensar l'empitjorament del marge (pels nous costos financers) i la RF disminuirà

Risc financer

La segona consideració és que, encara que l'efecte palanquejament sigui positiu, s'ha de tenir en compte que quan s'augmenta l'endeutament empitjora l'autonomia financera de l'empresa i augmenta el risc financer.

Recordem el que es deia sobre la ràtio d'endeutament al Tema anterior

En definitiva, s'ha de tenir en compte que un excessiu endeutament pot provocar problemes per retornar els deutes, encara que la rendibilitat de l'empresa sigui bona.