1. Estudi del compte de resultats

L'objectiu fonamental de l'anàlisi econòmica és determinar quins són els resultats de l'activitat de l'empresa i com s'estructuren i s'obtenen, així com analitzar la rendibilitat. L'anàlisi es centra, doncs, en el compte de Pèrdues i guanys o compte de resultats. Recordem la seva estructura:

Compte de Pèrdues i guanys

+ Ingressos d'explotació

a. Import net de la xifra de negocis
b. Variació de les existències de productes acabats i en curs
c. Altres ingressos d’explotació

- Despeses d’explotació

a. Proveïments (Compres ± Variació d’existències comercials i matèries primeres)
b. Despeses de personal
c. Amortització de l’immobilitzat
d. Altres despeses d’explotació

RESULTAT D’EXPLOTACIÓ = RESULTAT ABANS D’INTERESSOS I IMPOSTOS (BAII)

+ Ingressos financers

- Despeses financeres

RESULTAT FINANCER

RESULTAT ABANS D’INTERESSOS I IMPOSTOS (BAII) ± RESULTAT FINANCER =
BENEFICI ABANS D'IMPOSTOS (BAI)
- Impost sobre beneficis
RESULTAT DE L'EXERCICI = BENEFICI NET (BN)

Al compte de resultats es poden observar de manera successiva i desagregada els diferents resultats de l'empresa. Respecte a les magnituds amb les que s'opera, tenen el següent significat:

- Ingressos d'explotació: total d'ingressos obtinguts per l'activitat econòmica de l'empresa. Lògicament, la principal partida és l'import net de la xifra de negocis, és a dir, la quantificació monetària de les vendes de l'empresa.

- Despeses d'explotació: inclouen tant els costos variables de fabricar i vendre els productes (consums de materials i d'altres aprovisionaments, la mà d'obra directa, les amortitzacions, despeses comercials com ara publicitat, despeses de transport...) com els costos fixos o estructurals (lloguers, subministraments fixos, la mà d'obra indirecta, impostos diversos com l'IAE, l'IBI, i altres impostos municipals, però no l'impost sobre beneficis)

El Resultat d'explotació o BAII és el resultat genuí i autèntic derivat de l'activitat de l'empresa, d'allò a què es dedica, del negoci estricte... no està afectat pel cost del finançament (despeses financeres) ni pels ingressos derivats d'inversions financeres (ingressos financers).

Aquests dos factors determinen el Resultat financer.

Al integrar el BAII i el Resultat financer s'obté el Resultat abans d'impostos o BAI. Alguns autors consideren que aquest és l'autèntic resultat net de l'empresa, ja que l'últim factor a considerar, l'impost sobre beneficis, és un cost "imposat" aliè al funcionament o a la rendibilitat financera de l'empresa. Tanmateix, l'impost sobre beneficis s'ha de tenir en compte en el sentit que disminueix el benefici disponible de l'empresa (el resultat net o BN) per dedicar-lo a constituir reserves o per distribuir-lo entre els propietaris com a retribució de les seves aportacions a l'empresa.