3. La rendibilitat econòmica

3.1. Marge i Rotació

Amb l'objecte d'ampliar la utilitat del concepte de RE, aquesta ràtio es pot descompondre en dos factors, introduint les vendes a l'expressió:

El primer component és el marge, que indica els beneficis per cada unitat monetària de vendes. El segon component és la rotació de l'actiu respecte de les vendes i mostra les vendes per cada unitat monetària invertida en actius.

El marge (BAII / Vendes) també es coneix com a ràtio de Rendibilitat de les vendes

Si a l'exemple del capítol anterior (BAII = 2.000 , ACTIU = 25.000 , RE = 0,08) considerem que l'empresa ha fet vendes per import de 7.500 €, tenim

el marge = 0,27 ( 27 % ) indica que de cada 100 € de vendes s'obtenen 27 € de beneficis

la rotació = 0,3 ( 30 % ) indica que cada 100 € invertits en actius generen unes vendes de 30 €

Aquesta desagregació permet estudiar com es pot aconseguir augmentar la RE d'una empresa actuant sobre algun dels components que la conformen:

RENDIBILITAT ECONÒMICA
Component Com incrementa
Marge

Bàsicament, l'increment del marge s'aconsegueix actuant sobre el numerador de la fracció (recordeu que, finalment, el BAII és Ingressos d'explotació - Costos d'explotació):

  • si augmenta el preu de venda mantenint els mateixos costos, el marge augmenta
  • si disminueixen els costos, encara que es mantingui el mateix preu de venda, el marge també augmenta
  • fins i tot es produeix una millora del marge si disminueix el preu de venda però també ho fan en major mesura els costos
Rotació

En aquest cas, la millora de la rotació s'aconsegueix fent més eficient la capacitat productiva de l'actiu:

  • si augmenten les vendes mantenint el mateix nivell d'inversions (actius), la rotació augmenta
  • si s'aconsegueixen les mateixes vendes però amb un nivell menor d'inversions (actius), la rotació també augmenta
  • també es produeix una millora de la rotació si augmenten les inversions (actius) però amb això s'aconsegueix un augment encara major de les vendes

Hi ha empreses que treballen en sectors on hi ha molta competència i on els marges són molt reduïts, de manera que l'única estratègia que els queda per augmentar la RE és millorar la rotació.

Al contrari, hi ha empreses que treballen al límit del rendiment de les seves instal·lacions i que se'ls fa molt complicat augmentar la rotació. Per a aquestes, l'estratègia més factible serà millorar el marge.

L'exemple clàssic que es sol exposar és el del restaurant de menús de migdia i el restaurant de 3 estrelles Michelin.

El restaurant de menús treballa amb un marge petit... té molta competència i si puja els preus els clients s'aniran a dinar a un altre restaurant competidor. En aquestes circumstàncies, per millorar la rendibilitat de la inversió (la RE) el propietari intentarà augmentar la rotació: intentarà omplir una taula quants més torns al dia millor.

El restaurant 3 estrelles no pot forçar la rotació... us imagineu el propietari ficant-nos presa perquè acabem de sopar i que després ens cobri 100 € per cap? Si s'ha de conformar amb un únic torn al dia, ineludiblement la millora de la rendibilitat de la inversió ha de passar per augmentar el marge.

Analitzem el següent exemple:

Empresa BAII ACTIU VENDES
Kutrex SL 40 200 1.000
Pixus SA 60 300 600

Si calculem RE, marge i rotació, obtenim

Empresa RE MARGE ROTACIÓ
Kutrex SL 40/200 = 0,2 40/1.000 = 0,04 1.000/200 = 5
Pixus SA 60/300 = 0,2 60/600 = 0,1 600/300 = 2

Les dues empreses obtenen la mateixa rendibilitat de les seves inversions, el 20 %, és a dir 20 € per cada 100 € invertits en actius. Ara bé, la manera en que l'aconsegueixen és ben diferent:

  • Kutrex basa la rendibilitat dels seus actius en una altíssima rotació de 5. Cada € invertit en actius genera 5 € de vendes! Necessita molt poques inversions per generar moltes vendes i això és molt bo. I això ho aconsegueix amb un modest marge del 4 %... només 4 de cada 100 € de vendes es converteixen en BAII 

  • Pixus també té una bona rotació de 2... també necessita poc actiu per generar vendes, però no tant com Kutrex. Això sí, Pixus treballa amb un marge del 10 %, més del doble que el de Kutrex.

Què és millor, marge o rotació? La resposta és evident: les dues coses. Però com que el paradís empresarial no existeix, cada empresa haurà de millorar la seva RE amb l'estratègia que millor s'adapti a la seva circumstància concreta.