3. La rendibilitat econòmica

La rendibilitat econòmica de l'empresa és el rendiment de l'actiu, és a dir, de les inversions que fa l'empresa.

Es calcula relacionant en una ràtio el benefici abans d'interessos i impostos amb l'actiu:

La rendibilitat econòmica expressa el rendiment obtingut per l'empresa de cada unitat monetària invertida en actius, o, en altres paraules, la taxa amb la qual són remunerats els actius de l'empresa.

La RE també es coneix com a ROA, sigles angleses de Return On Assets, expressant el retorn que reben els actius com a rendiment.

Per exemple, si una empresa obté un BAII de 2.000 € amb un Actiu total de 25.000 €, té una RE de

És a dir, un 8 %. La interpretació és que de cada 100 € invertits en actius, l'empresa obté 8 € de benefici abans d'interessos i impostos.

Respecte de l'expressió de càlcul, cal considerar:

  • S'utilitza el BAII perquè és el resultat genuïnament derivat de l'activitat de l'empresa, del negoci al que es dedica. No està afectat pels costos del finançament (despeses financeres) ni per l'impost sobre beneficis, aspectes que no tenen a veure amb l'objecte productiu o comercial de l'empresa.

  • Alguns autors opinen que al denominador hauria de contemplar-se només l'actiu productiu, és a dir, aquelles inversions lligades a l'activitat productiva o comercial de l'empresa. Segons això, no s'haurien de considerar les inversions immobiliàries o financeres que, sent actius, són alienes a l'activitat de l'empresa. Malgrat l'encert del raonament, com que a les concrecions de la matèria per a les PAU no es fa referència, considerarem tot l'actiu en el càlcul de la RE.

El valor obtingut per a la RE observat de manera estàtica, és evident que quant més alt sigui, millor. Això sí, de res serveix tenir una alta RE del 15 % si el cost del finançament és encara superior. Recordem que estem parlant del BAII i encara hem de restar els interessos del deute per avaluar el BAI. En definitiva, el valor de la RE és bo o dolent en funció de si és superior o no al cost del finançament.

L'anàlisi de la RE també és útil de manera dinàmica per observar si creix o disminueix d'un any a un altre, o per comparar-lo amb les RE d'altres empreses del mateix sector.