5. L'organització del treball

Una de les funcions de la gestió dels recursos humans és l'organització del treball realitzat pel personal de l'empresa.

El treball a l'empresa es pot organitzar de diferents formes:

1. El treball en equip.

El treball en equip o treball cooperatiu es fonamenta en el fet que el treball de les persones dintre d'una empresa no és un fet individual sinó d'equip, encara que cadascú compleixi amb les seves respectives responsabilitats individuals.

Un equip de treball és un grup, normalment petit, d'individus que treballen a l'empresa de forma coordinada i que col·laboren entre sí per realitzar una feina concreta.


La coordinació dels esforços en un equip de treball, genera un valor superior al treball de cada integrant per separat. Aquest superior valor col·lectiu és el que es denomina sinergia.

2. El treball col·laboratiu.

Al treball col·laboratiu o coworking també es treballa en grup per a realitzar una feina determinada, però durant el treball tots els membres del grup aporten coneixements, idees i materials amb l'objectiu de sumar esforços. La clau del coworking és que tots els integrants estiguin disposats a compartir.

El treball col·laboratiu suposa posar en comú coneixements, materials i idees amb la finalitat de compartir-los, normalment de forma desinteressada, per construir un coneixement comú que es pugui utilitzar globalment.

El treball col·laboratiu sol utilitzar com a eina entorns virtuals que faciliten l'intercanvi i la interacció. Per això, sol requerir l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com a xarxes d'ordinadors, videoconferències, intranets...

3. El treball per projectes i objectius.

El treball per projectes és l'organització del treball per equips amb personal intern de l'empresa i amb personal extern (freelance), per realitzar en comú projectes concrets d'acord amb els objectius de l'empresa.

Partint dels objectius que tenen marcats, les empreses creen diferents projectes i els assignen a equips específics de professionals especialitzats. Aquests equips solen incorporar professionals autònoms reconeguts que desenvolupen un important paper mentre dura el projecte. Aquests autònoms o freelance, facturen a l'empresa per la feina realitzada, però com no són treballadors de plantilla no suposen despeses fixes per a l'empresa.

Al marge del treball per projectes, cada vegada més empreses encarreguen a professionals autònoms o a altres empreses per a la realització habitual de determinades tasques (portar la comptabilitat, gestionar les nòmines, coordinar el màrqueting...) perquè els resulta més econòmic pagar a un tercer que realitzar-les a l'empresa. Aquest fet es coneix com a externalització o outsourcing.