TEMA 5: ELS RECURSOS HUMANS

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Economia de l'empresa I (Bloc 1) ~ gener 2020
Llibre: TEMA 5: ELS RECURSOS HUMANS
Imprès per: Usuari convidat
Data: dimarts, 18 de juny 2024, 13:19

Descripció

Els recursos humans

1. Gestió dels recursos humans

Els recursos humans (RRHH) són la força de treball de les empreses, és a dir, les persones que formen l'organització empresarial i les competències professionals que poden desenvolupar.

Moltes vegades s'utilitza el terme capital humà com a sinònim de recursos humans. Aquest capital humà és susceptible de ser millorat mitjançant la inversió en capital humà (en formació, motivació...) Com a qualsevol inversió empresarial, l'empresa espera obtenir-ne una rendibilitat, en aquest cas en forma de millora en la seva productivitat i competitivitat.

La gestió dels recursos humans és, justament, l'objecte de la inversió en capital humà.

La gestió dels recursos humans és el conjunt de decisions, accions i polítiques relacionades amb el capital humà de l'empresa, encaminades a millorar-ne la productivitat i la competitivitat

Recursos humans Gestió dels RRHH Objectiu
Conjunt de persones que formen l'empresa tenint en compte les seves competències (coneixements, habilitats, experiència i actituds). Accions que defineixen les competències que requereix l'empresa dels seus treballadors i que creen les condicions perquè les posin en pràctica i n'adquireixin de noves. Afavorir la motivació i la satisfacció dels treballadors per incrementar la seva productivitat i competitivitat i, per tant, la de l'empresa.



Dintre de l'empresa, l'agent responsable de la gestió dels recursos humans és el Departament de recursos humans o Departament de personal.

L’estructura i dimensió d’aquest departament depèn de la dimensió de cada empresa:

- en les empreses petites, el Departament de RRHH pot arribar a ser una mera secció dintre d'un departament més gran (com el Departament d'administració) i, fins i tot, algunes funcions (com la confecció de nòmines i contractes) poden arribar a externalitzar-se (encarregar-se a altres empreses especialitzades com a consultories, gestories...)

- en canvi, en les grans empreses, el Departament de RRHH pot estar format per diverses seccions que es responsabilitzen de diferents funcions i pot arribar a ser molt complex.

Les principals funcions que desenvolupa el Departament de RRHH queden resumides a la taula següent:

funció contingut
Organització del treball
  • organització de les plantilles de l'empresa.
  • descripció dels llocs de treball amb el perfil professional (professiogrames) i les tasques a desenvolupar.
  • planificació de les necessitats futures de força de treball.
Selecció del personal
  • reclutament: procediments encaminats a atraure candidats per a un lloc de treball de l'empresa.
  • selecció: mitjançant proves de selecció, escollir un candidat entre els reclutats.
  • plans d'acollida: per afavorir la integració del candidat escollit a l'empresa, així com fer-lo partícip dels valors propis de l'organització.
Formació del personal
  • plans de formació per adequar les competències dels treballadors a les exigides pel lloc de treball.
  • plans de formació per adaptar el personal als canvis que es produeixin a l'entorn de l'empresa (formació permanent).
  • plans de carrera i promoció professional perquè les persones que els segueixen estiguin en condicions de progressar en l'estructura de l'empresa.
Administració del personal
  • gestió dels tràmits jurídics i administratius tals com formalització de contractes, tramitació de nòmines i assegurances socials, permisos, vacances...
Relacions laborals
  • relació de l'empresa amb els representants sindicals dels treballadors per solucionar els conflictes laborals i negociar els convenis col·lectius.
  • implementació de mesures adreçades a la prevenció de riscos laborals per preservar la salut i vetllar per la seguretat del personal.
  • es poden incloure també els serveis socials que rebran els treballadors: beques d'estudi pels fills, menjadors de empresa...
Control del personal
  • comparació del rendiment de la persona amb allò exigit pel lloc de treball que ocupa.
  • control d'absentisme.
  • detecció del nivell de satisfacció i motius de descontentament per aplicar-hi mesures correctores.

2. Selecció del personal

Perquè l’empresa pugui assolir els seus objectius, és fonamental disposar d'un adequat capital humà. Per això, cal seleccionar els treballadors més adients per a cada lloc de treball.

Les fases del procés de selecció són:

Definir el perfil del lloc de treball

Es tracta de determinar exactament el perfil de la persona que ha d'ocupar el lloc de treball.

Un instrument útil per a això és un professiograma, un gràfic o document on es detallen totes les qualitats personals que ha de tenir la persona candidata.

Reclutar candidats

L'objectiu és disposar de candidats que responguin al perfil requerit pel lloc de treball. El reclutament pot ser:

  • Reclutament intern: captació de candidatures de persones que formen part de l'empresa mitjançant processos de promoció interna.

  • Reclutament extern: captació de candidatures de persones alienes a l'empresa, utilitzant diferents fonts:

    • Borses de treball d'entitats educatives com universitats i centres de formació professional.

    • Agències de col·locació que col·laboren, sense ànim de lucre, com a intermediàries en el procés de captació de candidats.

    • Serveis públics de col·locació, com el Servei Públic de Col·locació de Catalunya (SOC) depenent de la Generalitat.

    • Empreses de treball temporal (ETT) que són agents intermediaris que proporcionen personal de manera temporal a empreses que en necessiten.

    • Tècniques d'Internet

Reclutament electrònic o
e-recruitment

El candidat accedeix a una pàgina web on troba descripció del lloc, formularis, espais per penjar documents com el currículum vitae... des de la mateixa web es programen entrevistes i es poden fer altres tasques relatives al reclutament, fent que es redueixi el temps requerit per a la tasca.
Xarxes socials professionals Xarxes orientades a generar relacions laborals entre usuaris professionals. Exemples: Linkedin, Xing, Yammer...
Portals d'ocupació Aquests portals estan especialitzats en serveis de mediació amb registre d'ofertes i demandes de treball. També proporcionen assessorament sobre ocupació. Exemples: Infojobs, Laboris, Monster...

Selecció del candidat

Una vegada s'han reclutat els candidats, comença el procés de selecció pròpiament dit. Aquest procés comprèn una sèrie de fases en les quals els candidats participen de forma activa. L'esquema del procés  és el següent

Carta de presentació

  • Psicotècniques
  • Personalitat
  • Cultura general
  • Professionals
  • Proves de grup/Anàlisi competencial
Currículum vitae
Entrevista de treball
Proves de selecció
Altres proves

Amb la recepció i anàlisi de la carta de presentació i del currículum vitae, l'empresa fa una primera classificació en la qual es descarten els candidats que no compleixen els requisits del lloc de treball, a la vista d'aquests dos documents.

La resta de candidats inicia un conjunt de proves de selecció que tenen per objecte verificar el grau d'adequació de cada candidat a les competències personals i professionals requerides per l'empresa per al lloc de treball.

Proves de selecció
Descripció
Entrevista de treball Implica contacte directe entre candidat i responsable de la selecció que permet conèixer de primera mà la personalitat i adequació del candidat.
Proves psicotècniques Tests d'intel·ligència i d'aptitud que permeten conèixer la capacitat intel·lectual i la habilitat del candidat per enfrontar-se a problemes i trobar-hi solucions.
Proves de personalitat Qüestionaris que busquen conèixer els trets característics de la personalitat del candidat.
Proves de cultura general Qüestionaris sobre coneixements de geografia, història, ciència, actualitat...
Proves professionals Proves específiques per comprovar els coneixements teòrics i pràctics relacionats amb el lloc de treball.
Proves de grup/Anàlisi competencial Activitats realitzades per diversos aspirants que han de solucionar un cas pràctic proposat. Es tracta d'avaluar la capacitat de treball en equip i les qualitats de lideratge.

Aquest procés acaba amb la selecció del candidat més idoni.

3. Gestió del coneixement

La gestió del coneixement és la forma com es produeix la transmissió dels coneixements i l'experiència dels treballadors de manera que puguin ser utilitzats com un recurs per altres membres de l'organització.


Aquests coneixements i experiències dels treballadors constitueixen un actiu intangible i cal que siguin compartits per tols el membres de l’empresa i que siguin aprofitats com un autèntic avantatge competitiu.

La teoria més coneguda sobre gestió del coneixement es deu a dos acadèmics japonesos, Nonaka i Takeuchi. A la seva obra The Knowledge Creating Company (1995) distingeixen dos tipus de coneixement:

  • Coneixement explícit: estructurats, emmagatzemats i distribuïts. Poden ser fórmules, paraules, equacions, tecnologia en general...

  • Coneixement tàcit: experiències personals i d'aprenentatge de cada individu i per tant són de complicada estructuració, emmagatzematge i distribució. Poden ser  experiències, habilitats, destreses, valors...

Per la seva naturalesa, el coneixement tàcit és més complicat de transmetre i de posar a l'abast de tots els membres de l'organització. Malgrat això, la transferència dels coneixements es pot fer amb:

  • Discussions, sessions, reunions de reflexió.

  • Entrenaments del personal, intranets, wikis, fòrums.

4. La formació del personal

La gestió del coneixement i l'aprenentatge estan estretament relacionats. Quan l'empresa defineix polítiques de formació, ha de tenir en compte les finalitats següents:

  • Augmentar la polivalència, és a dir, l'aptitud per dur a terme feines diferents, facilitant l'adaptació a possibles canvis de l'entorn de l'empresa.
  • Permetre la promoció interna a llocs més qualificats.
  • Augmentar, a partir de les capacitats individuals, la productivitat i competitivitat de l'empresa.
  • Sensibilitzar els treballadors d'aspectes característics de l'empresa, com la qualitat o el treball en equip.
  • Ajudar al desenvolupament dels treballadors com a persones.

Per a la configuració dels plans de formació, l'empresa ha de seguir diverses etapes.

Etapa Contingut
Detecció i identificació de les necessitats Poden ser de tipus general (que afectin tots els llocs de treball) o mancances específiques que afectin determinats llocs de treball concrets.
Confecció de la llista de necessitats Establir criteris per ordenar les necessitats detectades a l'etapa anterior segons la seva prioritat.
Elaboració del Pla de formació

Aquest pla ha de incloure tot un seguit d'aspectes:

  • Programa: objectius, continguts, procediments.
  • Tipologia d'empleats que hi poden participar.
  • Lloc i durada de la formació: interna, en l'empresa o externa en alguna institució educativa...
  • Pressupost: salaris de formadors, costos per a l'empresa...
  • Sistemes d'informació als interessats de l'existència del pla.
  • Sistema d'avaluació dels resultats, que sol incloure una enquesta de satisfacció dels participants.

5. L'organització del treball

Una de les funcions de la gestió dels recursos humans és l'organització del treball realitzat pel personal de l'empresa.

El treball a l'empresa es pot organitzar de diferents formes:

1. El treball en equip.

El treball en equip o treball cooperatiu es fonamenta en el fet que el treball de les persones dintre d'una empresa no és un fet individual sinó d'equip, encara que cadascú compleixi amb les seves respectives responsabilitats individuals.

Un equip de treball és un grup, normalment petit, d'individus que treballen a l'empresa de forma coordinada i que col·laboren entre sí per realitzar una feina concreta.


La coordinació dels esforços en un equip de treball, genera un valor superior al treball de cada integrant per separat. Aquest superior valor col·lectiu és el que es denomina sinergia.

2. El treball col·laboratiu.

Al treball col·laboratiu o coworking també es treballa en grup per a realitzar una feina determinada, però durant el treball tots els membres del grup aporten coneixements, idees i materials amb l'objectiu de sumar esforços. La clau del coworking és que tots els integrants estiguin disposats a compartir.

El treball col·laboratiu suposa posar en comú coneixements, materials i idees amb la finalitat de compartir-los, normalment de forma desinteressada, per construir un coneixement comú que es pugui utilitzar globalment.

El treball col·laboratiu sol utilitzar com a eina entorns virtuals que faciliten l'intercanvi i la interacció. Per això, sol requerir l'ús de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com a xarxes d'ordinadors, videoconferències, intranets...

3. El treball per projectes i objectius.

El treball per projectes és l'organització del treball per equips amb personal intern de l'empresa i amb personal extern (freelance), per realitzar en comú projectes concrets d'acord amb els objectius de l'empresa.

Partint dels objectius que tenen marcats, les empreses creen diferents projectes i els assignen a equips específics de professionals especialitzats. Aquests equips solen incorporar professionals autònoms reconeguts que desenvolupen un important paper mentre dura el projecte. Aquests autònoms o freelance, facturen a l'empresa per la feina realitzada, però com no són treballadors de plantilla no suposen despeses fixes per a l'empresa.

Al marge del treball per projectes, cada vegada més empreses encarreguen a professionals autònoms o a altres empreses per a la realització habitual de determinades tasques (portar la comptabilitat, gestionar les nòmines, coordinar el màrqueting...) perquè els resulta més econòmic pagar a un tercer que realitzar-les a l'empresa. Aquest fet es coneix com a externalització o outsourcing.

6. Gestió de competències i intel·ligència emocional

A finals del segle XX, l'interès per aconseguir un funcionament realment reeixit a l'àmbit laboral, va apropar les empreses al camp de la psicologia. La gestió tradicional dels recursos humans es va anar transformant en una gestió de competències no només professionals, sinó també personals:

Es va prendre consciència de què, per gestionar els recursos humans, no només s'han de tenir en compte els coneixements, les habilitats i les aptituds per fer la feina (saber i poder fer), sinó també les actituds, els valors i les característiques personals vinculades al desenvolupament d'aquesta (voler fer).

En aquest sentit, una de les competències fonamentals que cal avaluar és la referida a la intel·ligència emocional. Va ser el psicòleg nord-americà Daniel Goleman qui va posar el terme al centre de l'atenció de tothom amb la publicació del seu llibre Intel·ligència emocional l'any 1995. La intel·ligència emocional es pot definir com:

Capacitat d'una persona per reconèixer sentiments, tant propis com aliens, i l'habilitat per gestionar-los.

Aquesta capacitat ens permet conèixer i dominar els nostres propis sentiments i alhora interpretar o afrontar els sentiments dels altres, sentir-nos satisfets i ser eficaços en la vida, sent font de motivació, d'empatia i de domini de l'estrès.

Aplicada a l'empresa, la idea fonamental és que les persones que tenen un domini emocional alt acostumen a prendre decisions de manera menys impulsiva que les que el tenen baix. És per això que les habilitats emocionals són molt valorades a l'empresa, ja que contribueixen a disminuir els conflictes laborals, a augmentar l'èxit dels equips de treball i a millorar el clima laboral en general.

La intel·ligència emocional té dues vessants, la personal i la social, cadascuna formada per diferents capacitats que resumim a continuació:

vessant tipus de capacitats

competència personal:

capacitat per veure de manera realista com som i què volem.

  • Autoconsciència: conèixer sentiments i emocions pròpies i l'efecte que tenen en els altres.
  • Autoregulació: gestionar sentiments i emocions pròpies, per reorientar impulsos i estats d'ànim perjudicials.
  • Motivació: sentir impulsos per assolir objectius.

competència social:

capacitat per entendre altres persones i relacionar-nos amb elles.

  • Empatia: reconèixer sentiments, necessitats i preocupacions alienes
  • Habilitats socials: gestionar les relacions amb els altres.

7. La motivació en el treball

La motivació és fonamental per aconseguir que els treballadors realitzin les seves tasques de manera que l’empresa pugui assolir els seus objectius, partint de la convicció de què un treballador satisfet té un rendiment superior.

La motivació laboral és el conjunt d'estímuls que rep un treballador i que el guien a actuar d'una manera determinada en l'àmbit laboral.

La base de la motivació és la satisfacció de necessitats no cobertes: un treballador es sentirà impulsat a cobrir aquestes insatisfaccions, de manera que per a l'empresa és necessari conèixer les necessitats per aplicar els estímuls adients.

necessitat no coberta estímul adient motivació necessitat coberta

La gestió de recursos humans utilitza una sèrie d'eines que estimulen els treballadors a desenvolupar la seva activitat laboral. Les principals són:

Eina per estimular
Contingut
Els diners

Totes les persones tenen unes necessitats vitals bàsiques (menjar, roba, habitatge...) i altres d'estatus (vehicle, pertinença a clubs...). Aquestes necessitats es poden satisfer amb el consum i per això es necessiten diners que es paguen com a salari.

També els diners són font de motivació quan el salari és més alt pel que més o millor treballa.

El bon tracte laboral Un clima laboral favorable, comunicatiu i que potencia les relacions humanes contribueix a la satisfacció del treballador.
Les expectatives de futur Les expectatives de promoció en el treball, de millorar la categoria professional és una important font de motivació.
El reconeixement de la feina Cal tenir en compte l'esforç que fa cada persona i que el treballador percebi que se li valora la feina feta.
La col·laboració a la feina Atorgar responsabilitats, delegar funcions, fer que els treballadors participin en l'anàlisi de problemes i en la recerca de solucions, fa que se sentin part de l'organització i que percebin que són importants en el funcionament de l'empresa.

7.1. Teories sobre la motivació

Hi ha diverses teories sobre la motivació, la seva influència en el treball i com els estímuls motivacionals determinen el rendiment laboral. Les més conegudes són la de Maslow i la de Herzberg.

Teoria de la piràmide de necessitats de Maslow

La piràmide de necessitats és una teoria de psicologia humanista sobre la motivació de les persones proposada el 1943 pel psicòleg nord-americà Abraham Maslow a la seva obra Una teoria sobre la motivació humana.

Maslow creia que les necessitats s'estructuren en forma de piràmide, és a dir, jeràrquicament. Només quan els nivells inferiors estan satisfets, l'individu passa a preocupar-se dels superiors. Cada persona té motivació per omplir les necessitats del nivell següent, però només els nivells superiors proporcionen autèntica felicitat. Com són molt difícils d'aconseguir (moltes persones no els assoleixen mai), la motivació existeix, generalment, al llarg de tota la vida.

Maslow estableix cinc nivells de necessitats:

El darrer nivell és el de les necessitats d'autorealització, quan la persona busca un sentit a la pròpia vida. Inclou el desig de la bellesa, de potenciar les pròpies qualitats o d'aprendre coses noves. També valora la llibertat i la veritat i pot tenir un sentiment de transcendència. En el cas de l'empresa seria aconseguir l'objectiu que el treballador s'hauria proposat: arribar a ser cap, director.
El quart nivell és el de les necessitats d'autoestima: la recerca de l'honor, la fama, el prestigi i l'èxit professional estan encabits dins aquest nivell.
El tercer nivell són les necessitats d'acceptació social o necessitats d'estatus, la necessitat de sentir-se part d'un grup, de tenir amor i amistat. Se satisfan mitjançant les relacions personals, el lleure esportiu i recreatiu, la participació ciutadana... 
El segon nivell són les necessitat de seguretat. Inclou no sentir-se amenaçat per cap perill, gaudir de salut... en definitiva, consolidar el que s'ha obtingut fins ara, com un contracte indefinit, una assegurança, la jubilació...
El primer nivell fa referència a les necessitats fisiològiques, com voler menjar, beure, dormir, protegir-se del fred... Les persones que tenen dificultats per cobrir aquestes necessitats poden pensar que en cobrir-les arribarà la felicitat i no desitjarà res més.


Teoria dels dos factors de Herzberg

El psicòleg Frederick Herzberg va desenvolupar una teoria sobre la motivació laboral basada en la influència que tenen dos tipus de factors sobre el grau de satisfacció dels treballadors:

Tipus de factor Principals factors Esquema

Factors d'higiene o de manteniment:

no generen satisfacció directament, però no assolir-los genera insatisfacció. Encara que no motiven per fer la feina, eliminen preocupacions del personal.


  • el salari
  • les condicions de treball
  • la seguretat


  • l'estabilitat
  • les relacions interpersonals
  • la política de l'empresa

Factors de motivació:

generen satisfacció directament. Són veritables factors motivacionals perquè neixen de la relació del treballador amb la seva feina i satisfan necessitats humanes d'autorealització i èxit personal.

  • la responsabilitat
  • el reconeixement
  • la promoció interna

  • la feina estimulant
  • l'autorealització
  • el desenvolupa-ment professional

Es poden observar punts de coincidència entre les teories de Maslow i de Herzberg, reflectits en aquesta imatge