1. Gestió dels recursos humans

Els recursos humans (RRHH) són la força de treball de les empreses, és a dir, les persones que formen l'organització empresarial i les competències professionals que poden desenvolupar.

Moltes vegades s'utilitza el terme capital humà com a sinònim de recursos humans. Aquest capital humà és susceptible de ser millorat mitjançant la inversió en capital humà (en formació, motivació...) Com a qualsevol inversió empresarial, l'empresa espera obtenir-ne una rendibilitat, en aquest cas en forma de millora en la seva productivitat i competitivitat.

La gestió dels recursos humans és, justament, l'objecte de la inversió en capital humà.

La gestió dels recursos humans és el conjunt de decisions, accions i polítiques relacionades amb el capital humà de l'empresa, encaminades a millorar-ne la productivitat i la competitivitat

Recursos humans Gestió dels RRHH Objectiu
Conjunt de persones que formen l'empresa tenint en compte les seves competències (coneixements, habilitats, experiència i actituds). Accions que defineixen les competències que requereix l'empresa dels seus treballadors i que creen les condicions perquè les posin en pràctica i n'adquireixin de noves. Afavorir la motivació i la satisfacció dels treballadors per incrementar la seva productivitat i competitivitat i, per tant, la de l'empresa.



Dintre de l'empresa, l'agent responsable de la gestió dels recursos humans és el Departament de recursos humans o Departament de personal.

L’estructura i dimensió d’aquest departament depèn de la dimensió de cada empresa:

- en les empreses petites, el Departament de RRHH pot arribar a ser una mera secció dintre d'un departament més gran (com el Departament d'administració) i, fins i tot, algunes funcions (com la confecció de nòmines i contractes) poden arribar a externalitzar-se (encarregar-se a altres empreses especialitzades com a consultories, gestories...)

- en canvi, en les grans empreses, el Departament de RRHH pot estar format per diverses seccions que es responsabilitzen de diferents funcions i pot arribar a ser molt complex.

Les principals funcions que desenvolupa el Departament de RRHH queden resumides a la taula següent:

funció contingut
Organització del treball
  • organització de les plantilles de l'empresa.
  • descripció dels llocs de treball amb el perfil professional (professiogrames) i les tasques a desenvolupar.
  • planificació de les necessitats futures de força de treball.
Selecció del personal
  • reclutament: procediments encaminats a atraure candidats per a un lloc de treball de l'empresa.
  • selecció: mitjançant proves de selecció, escollir un candidat entre els reclutats.
  • plans d'acollida: per afavorir la integració del candidat escollit a l'empresa, així com fer-lo partícip dels valors propis de l'organització.
Formació del personal
  • plans de formació per adequar les competències dels treballadors a les exigides pel lloc de treball.
  • plans de formació per adaptar el personal als canvis que es produeixin a l'entorn de l'empresa (formació permanent).
  • plans de carrera i promoció professional perquè les persones que els segueixen estiguin en condicions de progressar en l'estructura de l'empresa.
Administració del personal
  • gestió dels tràmits jurídics i administratius tals com formalització de contractes, tramitació de nòmines i assegurances socials, permisos, vacances...
Relacions laborals
  • relació de l'empresa amb els representants sindicals dels treballadors per solucionar els conflictes laborals i negociar els convenis col·lectius.
  • implementació de mesures adreçades a la prevenció de riscos laborals per preservar la salut i vetllar per la seguretat del personal.
  • es poden incloure també els serveis socials que rebran els treballadors: beques d'estudi pels fills, menjadors de empresa...
Control del personal
  • comparació del rendiment de la persona amb allò exigit pel lloc de treball que ocupa.
  • control d'absentisme.
  • detecció del nivell de satisfacció i motius de descontentament per aplicar-hi mesures correctores.