7. La motivació en el treball

7.1. Teories sobre la motivació

Hi ha diverses teories sobre la motivació, la seva influència en el treball i com els estímuls motivacionals determinen el rendiment laboral. Les més conegudes són la de Maslow i la de Herzberg.

Teoria de la piràmide de necessitats de Maslow

La piràmide de necessitats és una teoria de psicologia humanista sobre la motivació de les persones proposada el 1943 pel psicòleg nord-americà Abraham Maslow a la seva obra Una teoria sobre la motivació humana.

Maslow creia que les necessitats s'estructuren en forma de piràmide, és a dir, jeràrquicament. Només quan els nivells inferiors estan satisfets, l'individu passa a preocupar-se dels superiors. Cada persona té motivació per omplir les necessitats del nivell següent, però només els nivells superiors proporcionen autèntica felicitat. Com són molt difícils d'aconseguir (moltes persones no els assoleixen mai), la motivació existeix, generalment, al llarg de tota la vida.

Maslow estableix cinc nivells de necessitats:

El darrer nivell és el de les necessitats d'autorealització, quan la persona busca un sentit a la pròpia vida. Inclou el desig de la bellesa, de potenciar les pròpies qualitats o d'aprendre coses noves. També valora la llibertat i la veritat i pot tenir un sentiment de transcendència. En el cas de l'empresa seria aconseguir l'objectiu que el treballador s'hauria proposat: arribar a ser cap, director.
El quart nivell és el de les necessitats d'autoestima: la recerca de l'honor, la fama, el prestigi i l'èxit professional estan encabits dins aquest nivell.
El tercer nivell són les necessitats d'acceptació social o necessitats d'estatus, la necessitat de sentir-se part d'un grup, de tenir amor i amistat. Se satisfan mitjançant les relacions personals, el lleure esportiu i recreatiu, la participació ciutadana... 
El segon nivell són les necessitat de seguretat. Inclou no sentir-se amenaçat per cap perill, gaudir de salut... en definitiva, consolidar el que s'ha obtingut fins ara, com un contracte indefinit, una assegurança, la jubilació...
El primer nivell fa referència a les necessitats fisiològiques, com voler menjar, beure, dormir, protegir-se del fred... Les persones que tenen dificultats per cobrir aquestes necessitats poden pensar que en cobrir-les arribarà la felicitat i no desitjarà res més.


Teoria dels dos factors de Herzberg

El psicòleg Frederick Herzberg va desenvolupar una teoria sobre la motivació laboral basada en la influència que tenen dos tipus de factors sobre el grau de satisfacció dels treballadors:

Tipus de factor Principals factors Esquema

Factors d'higiene o de manteniment:

no generen satisfacció directament, però no assolir-los genera insatisfacció. Encara que no motiven per fer la feina, eliminen preocupacions del personal.


  • el salari
  • les condicions de treball
  • la seguretat


  • l'estabilitat
  • les relacions interpersonals
  • la política de l'empresa

Factors de motivació:

generen satisfacció directament. Són veritables factors motivacionals perquè neixen de la relació del treballador amb la seva feina i satisfan necessitats humanes d'autorealització i èxit personal.

  • la responsabilitat
  • el reconeixement
  • la promoció interna

  • la feina estimulant
  • l'autorealització
  • el desenvolupa-ment professional

Es poden observar punts de coincidència entre les teories de Maslow i de Herzberg, reflectits en aquesta imatge