7. La motivació en el treball

La motivació és fonamental per aconseguir que els treballadors realitzin les seves tasques de manera que l’empresa pugui assolir els seus objectius, partint de la convicció de què un treballador satisfet té un rendiment superior.

La motivació laboral és el conjunt d'estímuls que rep un treballador i que el guien a actuar d'una manera determinada en l'àmbit laboral.

La base de la motivació és la satisfacció de necessitats no cobertes: un treballador es sentirà impulsat a cobrir aquestes insatisfaccions, de manera que per a l'empresa és necessari conèixer les necessitats per aplicar els estímuls adients.

necessitat no coberta estímul adient motivació necessitat coberta

La gestió de recursos humans utilitza una sèrie d'eines que estimulen els treballadors a desenvolupar la seva activitat laboral. Les principals són:

Eina per estimular
Contingut
Els diners

Totes les persones tenen unes necessitats vitals bàsiques (menjar, roba, habitatge...) i altres d'estatus (vehicle, pertinença a clubs...). Aquestes necessitats es poden satisfer amb el consum i per això es necessiten diners que es paguen com a salari.

També els diners són font de motivació quan el salari és més alt pel que més o millor treballa.

El bon tracte laboral Un clima laboral favorable, comunicatiu i que potencia les relacions humanes contribueix a la satisfacció del treballador.
Les expectatives de futur Les expectatives de promoció en el treball, de millorar la categoria professional és una important font de motivació.
El reconeixement de la feina Cal tenir en compte l'esforç que fa cada persona i que el treballador percebi que se li valora la feina feta.
La col·laboració a la feina Atorgar responsabilitats, delegar funcions, fer que els treballadors participin en l'anàlisi de problemes i en la recerca de solucions, fa que se sentin part de l'organització i que percebin que són importants en el funcionament de l'empresa.