7. Arbres de decisió

7.1. Exemple

El Sr. Garcia desitja canviar de feina i en les darreres setmanes ha enviat el seu currículum a diverses empreses. Dues importants multinacionals l'han preseleccionat i en els dos casos ha de superar una primera prova que és eliminatòria i una segona prova que permet accedir a un lloc de treball de més categoria si es passa.

Demà a la mateixa hora, les dues empreses l'han convocat per a realitzar la primera prova i per tant només pot presentar-se a una d'elles.

  • si es presenta a l'empresa "A" guanyaria 1.000 € mensuals si només passa la 1a prova i de 1.700 € mensuals si també passa la 2a.

  • si ho fa a l'empresa "B" guanyaria 1.300 € mensuals si només passa la 1a prova i de 1.500 € mensuals si també passa la 2a.

A partir de diverses informacions, estima que té una probabilitat del 70 % de superar la 1a prova a l'empresa "A" i un 40 % la 2a.

Pel que fa a l'empresa "B" estima que té una probabilitat del 40 % de superar la 1a prova i un 50 % la 2a.

En qualsevol dels dos casos, si no supera la primera prova quedarà eliminat.

A quina de les dues empreses s'ha de presentar si vol maximitzar els ingressos mensuals esperats? Dibuixa l'arbre de decisió corresponent i argumenta la resposta.

SOLUCIÓ

1. Construïm, pas a pas l'arbre de decisió

La decisió inicial és a quina empresa presentar-se. Hi ha dues alternatives o estratègies: presentar-se a l'empresa A o presentar-se a l'empresa B

En cada estratègia el Sr Garcia s'enfronta a un primer esdeveniment (estat de la naturalesa, situació no controlable) que és passar o no la primera prova.

Si es passa, s'enfrontarà a un segon esdeveniment. Si no es passa, ja ha acabat el procediment selectiu (final de branca)

Independentment que passi la segona prova o no, s'acaba el procés selectiu i cada final de branca té el seu resultat Cada esdeveniment té les seves probabilitats estimades. Les fem constar a l'arbre
Finalment escrivim els resultats esperats al final de cada branca

2. Calculem el valor esperat de cada estratègia, sumant els de totes les branques que hi convergeixen.

Valor esperat de presentar-se a l'empresa "A" = (1.700 x 0,4 x 0,7) + (1.000 x 0,6 x 0,7) + (0 x 0,3) = 476 + 420 + 0 = 896 €

Valor esperat de presentar-se a l'empresa "B" = (1.500 x 0,5 x 0,4) + (1.300 x 0,5 x 0,4) + (0 x 0,6) = 300 + 260 + 0 = 560 €


3. Prenem la decisió:
Triem l'estratègia que maximitza el valor esperat dels ingressos mensuals

El Sr Garcia ha de presentar-se a l'empresa "A"