6. Decisions en situació d'incertesa

6.5. Criteri de Savage

Es tracta de replantejar la matriu de decisió en termes de cost d’oportunitat, es a dir, considerant les pèrdues o perjudicis que es presentarien per no haver elegit la millor alternativa. En altres paraules, són les pèrdues o costos d’oportunitat per no haver elegit correctament.

Per exemple, si finalment l’empresari decideix fabricar gavardines i el temps resulta fred, tindrà uns guanys de 50, però en termes de cost d’oportunitat haurà perdut 550 ja que si hagués escollit correctament hauria fabricat abrics i hauria guanyat 600.

El procediment per aplicar aquest criteri és el següent:

  • primer s’ha de confeccionar una nova matriu denominada matriu d’oportunitat (també la trobareu com a matriu de penediment) que reflecteixi les dades originals en termes de costos d’oportunitat. Per a això:
    • es dóna al valor màxim de cada estratègia el valor 0. Això vol dir que si encertem amb la millor estratègia no perdem res (perdem 0)
      A cada valor màxim restarem els altres resultats possibles per a cada estat de la naturalesa. Així representarem en cada valor anotat el que s’ha deixat de guanyar a causa d’haver-se equivocat d’estratègia.

matriu d'oportunitat o de penediment

  • en segon lloc s’aplica el criteri mini - max donat que estem treballant amb dades que representen pèrdues: es selecciona de cada estratègia el pitjor resultat i es tria aquella que suposi la mínima pèrdua d’entre els pitjors resultats.

En aquest cas la decisió seria fabricar abrics de llana ja que és l’alternativa que presentaria unes pèrdues o costos d’oportunitat menors (el que deixaríem de guanyar) en el cas que no haguéssim triat l’alternativa correcta.