1. L'estructura organitzativa

1.2. Teories sobre l'organització del treball

Donada l'especial importància de l'element humà a l'empresa, convé conèixer l'evolució històrica de com ha estat considerat aquest element dintre de l'estructura organitzativa de l'empresa.

A l'Edat Mitjana, el treball era artesanal i en tallers estaven formats pel mestre artesà i algun aprenent. És a partir de la Revolució Industrial, amb cada vegada més obrers dintre d'una planta de producció, quan neix el veritable interès per l'organització del treball.

Des de llavors han existit diferents escoles de pensament sobre quina havia de ser la manera d'organitzar el factor humà dintre de l'empresa.

Totes busquen la manera d'optimitzar el funcionament de l'empresa a partir del paper que, dins d'aquesta, han de tenir els empleats.

ESCOLA ORIGEN PRINCIPALS CARACTERÍSTIQUES
Direcció científica
Frederick Taylor
(1856-1915)

L'enginyer nord-americà Frederick Taylor és considerat un dels primers pensadors de l'organització del treball. A la seva obra “Principis d’administració científica” (1911), dóna els primers passos del pensament administratiu i avui el seu llegat és considerat com a una referència obligatòria ja que, malgrat el pas del temps, les seves aportacions resulten de gran actualitat.

La gran aportació de Taylor va ser el desenvolupament d'una Direcció científica del treball racionalitzant el treball dividint-lo en feines simples, tenint en compte els temps, les demores, els moviments, les operacions, els responsables i les eines, amb l'objectiu de augmentar la productivitat.

Basant-se en les seves idees, Henry Ford va aplicar la cadena de muntatge a la indústria del automòbil.

Teoria administrativa
Henri Fayol
(1841-1925)
Henri Fayol va desenvolupar una teoria administrativa molt valorada en la seva època, basada en tres aspectes fonamentals:
    • La divisió del treball
    • L'aplicació d'una estructura jerarquitzada de forma piramidal a l'empresa
    • La formulació de criteris tècnics que han d'orientar la funció administrativa
Relacions humanes
Elton Mayo
(1880-1949)

Les crítiques al taylorisme (monotonia en el treball, fatiga dels treballadors, poca motivació...) van donar lloc a l'aparició de nous punts de vista més basats en la importància de les relacions humanes en el treball.

Les principals crítiques van venir de la mà del sociòleg i psicòleg australià Elton Mayo i els seus col·laboradors. Amb els seus experiments a la planta de Hawthorne de la companyia Western Electric l'any 1929, va demostrar que els canvis en il·luminació, períodes de descans, reducció de jornada de treball i sistemes d’incentius no variaven substancialment la productivitat.

El que van constatar va ser que l’augment de la productivitat està relacionat amb factors com:

    • La motivació dels empleats
    • El sentiment de pertinença a un grup de treball
    • L'existència de una direcció capaç d’entendre el comportament humà, especialment el comportament en grup
En resum, aquesta escola va substituir els models mecànics per altre que considera els sentiments, les actituds i les motivacions de les persones
Escoles actuals
  • Centren el protagonisme en la creativitat, el saber i el voler fer (gestió de competències)
  • Busquen augmentar l'autonomia i responsabilitat dels treballadors, impulsant la seva motivació
  • Veuen fonamental gestionar la transmissió del coneixement dintre de l'organització

Ampliarem les idees de les escoles actuals al Tema 5: Els recursos humans