1. L'estructura organitzativa

1.1. Organització formal i organització informal

Perquè hi pugui haver coordinació entre tots els membres d'una organització, és necessària l'existència d'una estructura organitzativa coneguda per tots que determini clarament les funcions, l'autoritat i responsabilitat de cadascun, així com els canals de comunicació de la informació entre els membres. Tot això constitueix l'organització formal de l'empresa.

Malgrat això, cal dir que les persones es poden relacionar també al marge d'aquests mecanismes formals perquè tenen interessos compartits al marge de l'empresa (per exemple, els agrada un esport i el practiquen junts), perquè interaccionen dintre de l'organització formal (per exemple, treballen al mateix departament, tenen horaris similars...) o per altres moltes possibles raons. En altres paraules, constitueixen una organització informal.

Formal: és l'estructura conscientment dissenyada on estan descrites totes les tasques que ha de realitzar una persona amb la determinació de quina responsabilitat té, com i davant de qui ha de respondre i quina autoritat té.
Implica que cada persona sàpiga quines tasques ha de fer, com fer-les, a qui ha d’obeir i a qui ha de manar


Organització

Informal: la que neix de manera espontània i natural entre les persones que integren una organització formal


Per estalviar conflictes, és convenient que la direcció de l'empresa sigui conscient de l'existència de l'organització informal i sàpiga fer que la seva dinàmica afavoreixi l'organització formal.

Comparació organització formal i informal

Organització formal Organització informal
Origen Dissenyada per la direcció Sorgeix de manera espontània
Objectius Planificats per aconseguir els fins de l'empresa Responen a interessos personals
Estructura Jeràrquica Informal contra línies jeràrquiques
Autoritat Clarament delimitada Exercida per líders carismàtics
Representació gràfica Organigrames No en té
Duració Canvi planificat i no constant Canvis constants en funció dels interessos del membres
Finalitat Aconseguir objectius marcats per organització formal Molt variats: transmetre informacions, rumors, opinions, idees.