2. La inflació

2.2. Els efectes de la inflació

►El principal efecte de la inflació és la pèrdua del poder adquisitiu dels diners: si el preu dels béns puja, amb la mateixa quantitat de diners es pot comprar menys quantitat de béns.

Els col·lectius més perjudicats per la inflació són:

-els pensionistes i els treballadors, si les pensions i els salaris creixen per sota de la inflació

-els estalviadors si la rendibilitat que obtenen dels seus estalvis es menor que la taxa d’inflació

També hi ha beneficiats per la inflació: els deutors ja que, amb inflació, el valor dels diners que han de tornar és menor en termes reals.

Un altre efecte negatiu de la inflació, és la incertesa que genera en els agents econòmics a l’hora de prendre les seves decisions econòmiques: consumidors, empreses, estalviadors i el propi Estat.

     Per exemple quan els empresaris preparen els seus plans de producció i ocupació en una situació de forta inflació, no sabran a que atenir-se en el futur. Igual passa quan les famílies planifiquen les seves depeses de consum a mig i llarg termini en funció dels seus ingressos esperats.

Finalment, citem com efecte de la inflació la pèrdua de competitivitat exterior dels productes nacionals. Si els preus d’un país pugen respecte als de altres països, s’encariran(disminuiran, per tant) les exportacions i seran més atractives les importacions. Aquesta reducció de la demanda exterior repercutirà en la de la demanda agregada i implicarà una reducció consegüent de la producció i de la ocupació nacional.