1. El model de la demanda i l'oferta agregades

El model de la demanda i l’oferta agregades és el model macroeconòmic més utilitzat per a analitzar problemes econòmics com la inflació, l'atur i el creixement i els cicles econòmics, entre d’altres.

La demanda agregada (DA) d'una economia és la despesa total que realitzen les famílies en consum privat, el sector públic en consum públic, les empreses en inversió i els estrangers en exportacions netes (exportacions - importacions) per a un determinat nivell de preus.

La corba de demanda agregada recull la relació inversa existent entre el nivell general de preus de l'economia i el nivell de despesa agregada o demanda de tots els béns i serveis de l'economia.


Conforme augmenta el nivell de preus, la despesa agregada serà menor. En elevar-se el nivell de preus, la quantitat de béns i serveis que puguin adquirir-se amb una quantitat determinada de diners disminueix.

A més dels preus, però, hi ha altres factors que influeixen en la despesa dels agents econòmics com per exemple la quantitat de diners que circula per l’economia, la capacitat de despesa dels agents econòmics o els impostos que estableix l’Estat.

Per la seva banda, l'oferta agregada (OA) es defineix com la quantitat total de béns i serveis que ofereixen a la venda totes les empreses d’un país als diferents preus mitjos possibles.
La corba d’oferta agregada expressa la relació directa entre el nivell general de preus i la quantitat total de béns i serveis que les empreses volen produir i vendre. A mesura que augmentin els preus, les empreses en conjunt estaran interessades a produir i augmentaran, per tant, la seva producció.

A part dels preus, l’oferta agregada depèn d’altres factors com el volum de població econòmicament activa, la dotació de béns de capital (màquines, instal·lacions...) de l’economia i la inversió que es faci en investigació tecnològica.

De forma anàloga a l’equilibri microeconòmic, l’equilibri de l’economia en el seu conjunt s’expressa gràficament en el punt de tall de les corbes de demanda i oferta agregades

L'equilibri macroeconòmic es dona en un nivell de preus que fa que la capacitat potencial de l'economia (OA) sigui igual a la despesa total que es vol fer (DA)

OA = DA

Si aquesta igualtat no es complís l’economia es trobaria en una situació de desequilibri

  • Si l’oferta agregada és superior a la demanda agregada, no hi ha capacitat de despesa suficient per poder comprar tot el que les empreses estan en condicions de produir.

La inversió de les empreses en funcionament i la població utilitzada seran excessives i les empreses acomiadaran treballadors, tancaran instal·lacions i frenaran les inversions previstes.
  • Si la demanda agregada és superior a l’oferta agregada, no hi ha prou capacitat productiva per produir els béns i serveis que els agents econòmics estan disposats a consumir o gastar al nivell de preus existent.

La pressió de la demanda farà que pugin els preus, cosa que provocarà inflació i, al encarir-se els béns nacionals es vendrà menys a l’estranger, cosa que agreujarà la situació.