3. el suport

https://vimeo.com/123717414             

Animació que mostra la fabricació de paper a l'antic Japó

El paper és una làmina constituïda per un entramat de fibres de cel·lulosa i altres substàncies (minerals, coles, colorants, etc.) que permeten millorar les seves propietats i fer-lo apte per l'ús al qual està destinat. La cel·lulosa per a la fabricació de paper s'obté principalment de la fusta (55%), d'altres fibres vegetals (9%) i del paper recuperat (16%).

El paper més antic conegut utilitzat per contenir un missatge es va descobrir a la Xina i ha estat datat l'any 8 aC, sota la dinastia Han. Es tracta d'una peça d'uns 10 cm², fet a partir de fibres de lli, i és un fragment d'una carta amb una vintena de caràcters xinesos antics que han estat identificats. Abans de l'aparició del paper els escrits s'havien de conservar sobre pergamins, sobre papirs o sobre superfícies com escorça, fulles de plantes, etc. Els papirs dels egipcis eren fabricats fa més de 5.000 anys amb làmines de papir.

Procés de fabricació

L'elaboració de paper era una feina artesana, lenta i costosa, fins al segle XIX la matèria primera utilitzada a la fabricació del paper eren els draps de fibres vegetals com el lli o el cànem, materials als quals s'afegiria més tard el cotó. Però l'aparició de les fibres sintètiques a principis del segle XX va obligar a abandonar els draps com a matèria primera. 

Segons els posteriors processos d'encolat, càrregues, agent de blanqueig o coloració, disposarem d'un tipus de paper adequat a diferents usos.

Els papers per a dibuix artístic són papers d'un **gramatge** i qualitat que permet esborrar i difuminar sense que es deteriorin, i utilitzar tècniques humides sense que es desfacin. Les millors marques identifiquen les làmines amb una marca d'aigua, i s'utilitzen per la cara on es pot llegir el nom del fabricant.