2. Nutrients

2.4. Vitamines i minerals

Pel bon funcionament de l'organisme, a més dels glícids, lípids i proteïnes, necessitem vitamines i minerals. Per obtenir vitamines haurem de menjar fruita i verdura crues, que també contenen fibra, indispensable pel bon funcionament de l'aparell digestiu.

Les vitamines i els minerals  no aporten calories, però són imprescindibles pel bon funcionament del nostre organisme i es necessiten en molt petita quantitat (micronutrients).

Amb una dieta equilibrada i variada el seu subministrament està assegurat.

Les vitamines en el nostre organisme no tenen una funció plàstica ni energètica, la seva funció és la de regular molts dels processos metabòlics que tenen lloc en el nostre organisme. Cada vitamina té una funció específica en el nostre organisme.

Hi ha dos grans grups de vitamines: les hidrosolubles i les liposolubles. Quant l'aportació de vitamines no és l'adequada i hi ha un dèficit parcial es pot produir una hipovitaminosi, inclús una avitaminosi si la carència és total. I, al contrari, un excés de vitamines liposolubles pot produir hipervitaminosi .

Però...., malgrat que amb una dieta equilibrada i variada les vitamines no manquen i ens assegurem l'aportació diària necessària, s'ha d'anar amb compte, ja que en els aliments les vitamines hidrosolubles poden perdre's quan es couen a altes temperatures o durant molt de temps, o bé s'exposen a la llum solar. Igualment, l'oxigen de l'aire o alguns conservants de les conserves poden minvar la quantitat de vitamines hidrosolubles i liposolubles dels aliments. Per això és important menjar cada dia aliments frescos.


Per exemple, el ferro és essencial per produir hemoglobina, activar certes vitamines, estimular la resposta immunològica i per la resistència física.El trobem al llevat de cervesa, algues, cereals, carn, peix, llegums, fruits secs, llavors, etc La seva deficiència pot produir anèmia, fatiga, debilitat, desànim, palpitacions, pell i ungles dèbils, disminució de les defenses i trastorns digestius.

El potassi: Intervé en la funció muscular, l’emmagatzematge de glucogen i l’equilibri hídric.
El sodi: Intervé en l’equilibri hídric i en l’activació enzimàtica.
El calci: Actua en l’activació de nervis i músculs i en la contracció muscular.
El magnesi: Intervé en l’activació enzimàtica i el metabolisme de proteïnes, com també en la funció muscular.
El fòsfor: Intervé en la formació d’ATP (la molècula que porta l'energia en el nostre cos)

Cal una dosi extra de micronutrients?

En principi, una dieta (per a esportistes o qualsevol altra persona) equilibrada i adequada en quantitat i qualitat respecte d’energia i macronutrients, també és adequada i equilibrada pel que fa als micronutrients. Les Recomanacions Dietètiques Aconsellades (RDA, quantitats de nutrients) són les mateixes per a un esportista que per a una persona de la mateixa edat, sexe i pes. Només en els casos d’esportistes amb dietes de restricció calòrica (gimnastes), està recomanada l’aportació de suplements per compensar un possible dèficit. En els esportistes, en general, no hi ha bases que justifiquin les “megadosis” de vitamines. Entre els minerals, el calci i el ferro adquireixen un paper molt important en l’alimentació de l’esportista.

El calci és determinant en la solidesa de l’esquelet, que intervé d’una manera decisiva en la resistència als traumatismes (macro i micro). Pren especial importància en els esportistes adolescents, els requeriments dels quals són més importants en estar en fase de creixement. També cal assegurar-ne la quantitat en les/els esportistes amb dietes de restricció calòrica.

Les mancances de ferro són habituals en corredors de llarga distància, en les dones i en els que practiquen esports col·lectius de manera professional, amb moltes sessions d’entrenament. Aquesta deficiència es deu a diversos factors: escassa absorció intestinal, insuficient aportament, augment de les pèrdues.