1. Alimentació i nutrició

La nutrició es pot definir com un procés amb el que es cobreixen les necessitats energètiques, de regulació i materials de les cèl•lules i en el que es regulen determinats processos biològics del nostre cos.

Nutrició no és sinònim d'alimentació, si no que engloba un conjunt de processos :


L'aparell digestiu té per funció transformar els aliments en substàncies senzilles anomenades nutrients.
Els nutrients passen a la sang  i són transportats a les cèl·lules (sistema circulatori). A les cèl·lules també hi arriba l'oxigen provinent de la inspiració de l'aire (aparell respiratori).
Amb els nutrients i l'oxigen, dins les cèl·lules es realitza un procés anomenat respiració cel·lular, per extreure'n energia. També s'origina CO2 que serà expulsat; en la nutrició es generen substàncies residuals que passaran a la sang per ser eliminades per l' aparell excretor.


L’ALIMENTACIÓ proporciona al cos aliments (sòlids o líquids).

LA NUTRICIÓ extreu els nutrients dels aliments i els fa arribar a totes les cèl·lules de l’organisme.

Si hem de dir exemples d’aliments, podríem dir “verdura”, “fruita”, “pasta”, “carn”… o fins i tot ser més concrets i apuntar  “arròs”, “oli”, “formatge”, “pebrot”…

En canvi, si volem dir exemples de nutrients ho tindrem clar: hidrats de carboni (o carbohidrats o glícids ), lípids, proteïnes, minerals, vitamines.

Una persona pot estar alimentada i no estar nodrida, perquè no ha pres tots els nutrients necessaris per al seu cos.

En resum, l’alimentació seria com mengem i de quina manera (si mengem molt, poc, uns aliments en concret…) i la nutrició seria què passa amb els nutrients dels aliments a dins del cos.

La nutrició també inclouria tot el que són els diferents tipus de nutrients (carbohidrats o glúcids, lípids i proteïnes,vitamines...).

Una de les classificacions dels aliments és la que té en compte fonamentalment les funcions principals dels diversos grups d’aliments:

  • Aliments energètics: Funció: proporcionar energia.Cereals, llegums, tubercles,... rics en carbohidrats o glícids. Aporten energia per una activitat immediata. També aporten energia però per una activitat no immediata els aliments rics en lípids (greixos animals com la mantega i vegetals com ara oli).

  • Aliments plàstics (estructurals):Funció: Creació i regeneració d’estructures. Llet i derivats, carn, peix, ous. Rics en proteïnes. També contenen lípids.

  • Aliments reguladors: Funció: Regulació de diversos processos de l’organisme. Fruita, verdura i hortalisses. Rics en vitamines, minerals.
  • Quant a l'energia continguda en els nutrients, vegem que els glícids i proteïnes aportarien 4 Kcal/g i els lípids més del doble. (l'alcohol - que no és cap nutrient!- també és ric en calories).