2. Nutrients

2.2. Lípids

Els lípids també són els encarregats d'aportar energia, però a diferencia dels glúcids, a més llarg termini, no per a una activitat immediata. Els lípids són un rebost d'energia en el teixit adipós de la pell on s'emmagatzemen en forma de triglicèrids, que són el que anomenem "greixos". Són difícils de digerir i si són utilitzats com a única font d'energia, són perjudicials ja que formen compostos tòxics (cossos cetònics).

L’energia procedent dels lípids s’utilitza una vegada esgotada la procedent del glicogen. No es poden suprimir de la dieta perquè contenen àcids grassos essencials (que el cos no pot sintetitzar) i perquè són font de vitamines.

La majoria de teixits poden utilitzar tant els lípids com els glúcids com a font d'energia, però fonamentalment les cèl•lules nervioses del cervell i els glòbuls vermells només poden utilitzar els glúcids.

Els lípids també tenen una funció estructural, ja que formen part de les estructures cel•lulars, i dels teixits i òrgans del nostre cos.

Els lípids estan formats de carboni, hidrogen i oxigen, però sovint porten altres elements com el fòsfor.

En els greixos podem distingir els greixos saturats (origen animal) i els greixos insaturats (origen vegetal).

Els greixos insaturats (els d'origen vegetal) són nutrients essencials,que, en termes biològics vol dir que l'organisme no pot fabricar-los, només es poden aconseguir amb la dieta que ingerim, amb els aliments.

Aliments rics en greixos saludables:




No es recomana una dieta rica en greixos per als esportistes. No s'hauria de superar el 25-30% de les necessitats energètiques diàries, excepte en els esports de resistència, en què es pot arribar al 35%. També es recomana que almenys dues cinquenes parts del total del greix aportat en la dieta sigui d’origen vegetal.
És important saber que una dieta rica en greix fa disminuir l’emmagatzematge de glicogen, amb la consegüent disminució de la capacitat de potència.

També és important destacar un altre lípid: el colesterol.

El colesterol és un element essencial per al bon funcionament de l'organisme. Forma part de les membranes cel·lulars de tots els nostres òrgans com, per exemple, el fetge, els ronyons i el cervell, entre d'altres. També té un paper clau en la formació de les hormones, la vitamina D i les sals biliars.

Els nivells de colesterol en sang provenen en un 70% de la formació al fetge i el 30% restant s'ingereix amb els aliments. Quan la quantitat de colesterol en sang és superior a la que l'organisme necessita, es diagnostica una hipercolesterolèmia. L'excés de colesterol es diposita a las parets arterials i, al llarg dels anys, dona lloc a l'arteriosclerosi. Aquest fet implica que les artèries es facin més dures, rígides i estretes. Els dipòsits fins i tot poden arribar a impedir el pas de la sang per l'artèria.

Fonts de greixos no saludables que hem de controlar:
  • Carn vermella
  • Lactis
  • Olis fregits
  • Mantegues i margarines
  • Salses de pot
  • Galetes
  • Barretes energètiques
  • Brioixeria i pastisseria (oli de palma, mantega de cacau)