2. Nutrients

2.3. Proteïnes

Les proteïnes són els nutrients que tenen una funció fonamentalment plàstica o estructural, és a dir, formen la majoria d'estructures del nostre cos. Podem dir que bàsicament els nostres teixits estan formats de proteïnes.

Però, a més a més, també tenen unes altres funcions com poden ser: 

a) transport de gasos i minerals (Hemoglobina)

b) immunològica (anticossos)

c) coagulació sanguínia (proteïnes al plasma)

d) contracció muscular (actina i miosina)

e) transmissió del impuls nerviós

 f) hormonal (insulina)

e) enzimàtica (reguladora de les reaccions químiques de l'organisme)

Les proteïnes estan formades bàsicament per carboni, hidrogen, oxigen, i nitrogen, i a més a més solen tenir sofre, fòsfor, entre altres. Estan formades per uns compostos més simples, els aminoàcids. Les proteïnes són específiques de cada persona i la seva síntesi depèn dels gens de cadascú. 

Les proteïnes són difícils de digerir i sobrecarreguen el fetge i ronyons perquè s'ha d'eliminar el nitrogen que contenen en  forma d'urea.

Són insubstituïbles en la dieta perquè contenen aminoàcids essencials (que no podem fabricar nosaltres). Quan es parla de proteïnes d'alt valor biològic o completes ens referim a que contenen tots els aminoàcids en la proporció adequada (per exemple les proteïnes dels ous). Les proteïnes vegetals són deficitàries en un o dos aminoàcids essencials.

Més exemples de proteïnes:

Segur que sabeu que algunes persones  no poden prendre pa, pasta, cereals, que tenen blat, perquè els va malament, són els celíacs. Això es degut a una proteïna nomenada gluten. El gluten es troba a la llavor del blat i de molts altres cereals combinada amb el midó, un glúcid. Gràcies al gluten la massa de la farina és elàstica, el que permet la seva fermentació i que els pa i altres pastissos siguin esponjosos. 

Aliments animals rics en proteïnes:


Aliments vegetals rics en proteïnes:

Proteïnes: també necessàries per l'esportista

Hi ha dues característiques de les proteïnes que les fan especialment importants per a l’esport: la seva participació, com a enzims, en totes les reaccions metabòliques, incloses la síntesi/degradació d’hidrats de carboni, lípids, etc.; i la seva escassa participació com a substrat energètic. Només funcionen com a tal quan les reserves de carbohidrats i lípids s’esgoten, a conseqüència d’una dieta poc adequada a l’acte esportiu. Al contrari, la deficiència de proteïnes en la dieta de l’esportista pot provocar una disminució de la capacitat de resistència mental i corporal, desgast muscular, menor resistència a infeccions i una activitat enzimàtica disminuïda, amb la consegüent ralentització dels processos metabòlics.