5. IMC índex de massa corporal

L’índex de massa corporal o IMC és una xifra que permet avaluar la corpulència d'una persona tot relacionant-ne la seva massa amb la seva talla.

Es calcula com el quocient entre el pes (en kg) i l’altura (en m) elevada al quadrat  



Interpretació de l'IMC

IMC (kg.m-2) Interpretació
menys de 18 magror
18 a 25 corpulència normal
25 a 30 sobrepès
30 a 40 obesitat
més de 40 obesitat mòrbida

L' IMC és una eina fiable per detectar possibles problemes de pes, no és una eina de diagnòstic. Els resultats només mostren el percentatge de greix corporal i els problemes de pes. Per estar segurs s'haurien de realitzar proves i avaluacions addicionals.

Per exemple, una persona que tingui un IMC sensiblement alt, però a causa de la seva constitució muscular, pot tenir un percentatge molt baix de greix corporal. En general, si una persona cau en la categoria d'obès, és probable que tingui excés de greix i pes.

D'altra banda,una persona amb un IMC molt per sota de 18 podria indicar una anorèxia nerviosa. Ens referirem a aquests trastorns al següent capítol.

Avui dia s'ha desenvolupat un altre índex l'IVC (BVI en anglès) o índex de volum corporal que permet determinar a més de la massa corporal, el percentatge de greix a la cintura i cintura-maluc i serveix per indicar l'obesitat a les persones.




Dones amb el mateix IMC però diferent localització del greix