3. Distonia focal

Llegiu, com a introducció, aquesta breu biografia de Schumann, un músic amb distonia focal.

(adaptat a partir del web http://www.fcart.org/distonia/  de l'Institut de Fisiologia i Medicina de l'Art-Terrassa)

En un moment determinat de la seva carrera alguns instrumentistes no són capaços d'executar algun dels gests tècnics que abans feien amb soltesa. Es produeix una pèrdua del control motor voluntari d'algun moviment.

Símptomes

En cada cas es manifesten uns símptomes o una evolució diferents, però es poden definir alguns trets comuns:

  • Els símptomes apareixen en els cursos finals de formació musical o ja en l'etapa professional, coincidint amb una època d'estrès i de gran activitat instrumental (examen, oposició, concert, enregistrament, gira, etc.).
  • Apareix una certa dificultat, tensió, bloqueig, descontrol o tendència que un o diversos dits es flexionin o s’estirin o que l’embocadura es desconfiguri involuntàriament en realitzar alguns gests tècnics.
  • Pot ser tan poc rellevant com la pèrdua de l'estabilitat de l'articulació distal d'un dit, una lleugera dificultat en fer un moviment concret (una certa rigidesa en un dit o la llengua o un tremolor localitzat).
  • Al començament de la disfunció, aquesta afecta específicament unes seqüències digitals concretes. Els moviments realitzats durant altres activitats fora del context de l'instrument acostumen a ser normals.
  • No hi sol haver dolor ni cap símptoma que faci pensar en una lesió muscular o tendinosa, la qual cosa pot ser interpretada pel músic com una "manca de pràctica". Degut a això, s'assaja més intensament el gest que falla i els problemes s'agreugen i, en alguns casos, apareixen sensacions similars en altres dits o, fins i tot, al canell o l'avantbraç o en el coll, en el cas dels músics de vent
  • Tot i que l’aparició dels problemes és, gairebé sempre, progressiva i quasi imperceptible, en algunes ocasions els símptomes es presenten de forma sobtada. Fins i tot es pot donar el cas que, després d’un accident banal o traumatisme (una ferida, un cop, una fractura o una intervenció quirúrgica), aparegui, d’un dia per l’altre, un important descontrol de la mà o de l’embocadura.
  • El repòs no sol comportar cap millora. En un cert percentatge de casos, canviar d'instrument, aprendre'l a tocar amb l'altra mà o col·locar el broquet en una altra posició, malgrat que inicialment pugui solucionar el problema, no impedeix que es reprodueixin els símptomes a la mateixa mà o, fins i tot, a l'altra.
  • Una de les característiques més curioses de la distonia focal és qu afecta només uns gests tècnics o uns registres concrets, mentre que d’altres resten totalment indemnes (escriure a mà, o amb l'ordinador...). De la mateixa manera, els mateixos gests realitzats fora de l'instrument no solen comportar la mateixa dificultat o alteració.

Encara no es disposa de prou coneixements per determinar unes causes concretes de la distonia focal del músic.

Tot i així l'experiència demostra que aquest trastorn és, bàsicament, la conseqüència de treballar durant molt temps patrons complexos de moviments amb un alt grau de precisió.

Tot sembla indicar que va ser el treball intensiu i obsessiu que Robert Schumann es va imposar per millorar la independència del quart dit de la seva mà dreta allò que el va portar a ser un dels primers músics il·lustres possiblement afectats per aquesta malaltia.

Però, per què uns músics la desenvolupen i d’altres, en les mateixes condicions, no?

  • De les dades existents es desprèn que, molt probablement, existeixen factors genètics, hormonals, constitucionals, anatòmics, biomecànics i psicològics, entre altres, que fan que determinats músics siguin més propensos a desenvolupar el trastorn.
  • Sembla que el tipus de treball, la seva exigència i la forma com es toca hi té també un paper rellevant. Així, per exemple, sabem que la distonia és molt més freqüent en la mà dreta del pianista, mentre que ho és més en l’esquerra del violinista. De la mateixa manera, és més freqüent entre els guitarristes flamencs que entre altres tipus de guitarristes.

Què ho pot desencadenar?

  • En quasi tots els casos, entre les causes que desemboquen a distonia focal hi ha un canvi en la rutina de treball en un context d'estrès psíquic més o menys important (augment de la intensitat, canvi de repertori, preparació de concert, examen o oposició...)

Quina és doncs la causa?

  • ABANS:
    • s'havia pensat que era un trastorn de tipus psiquiàtric; una mena d'histèria o fòbia envers l'instrument.
    • Això va comportar tractaments infructuosos i que s'investigués en una direcció equivocada.
  • ACTUALMENT:
    • sabem que es tracta d'un trastorn neurològic que afecta, bàsicament, l'organització del sistema motor i sensitiu a nivell del cervell.
    • No és una malaltia degenerativa: encara que el problema es manifesti a la mà o a la boca, aquestes parts anatòmiques no presenten cap alteració. els problema és al cervell.

Què li passa doncs al cervell?

  • en les fases inicials de tot procés d'aprenentatge, mentre el cervell aprèn la tasca, ha de recórrer a la participació de gran quantitat d'estructures cerebrals per poder realitzar-la.
  • a mesura que es va repetint aquesta activitat el cervell es va adaptant, va "creant" noves vies de connexió amb d'altres ja existents.
  • cada cop necessita menys neurones implicades i pot desenvolupar la tasca amb major precisió i sense tanta concentració.
  • no sabem per què, però, en alguns músics, el procés d'aprenentatge no s'aturaria en un punt òptim si no que avançaria més enllà, provocant altre tipus de canvis en el cervell. En aquest cas desfavorable als moviments concrets que abans sabia fer.

Malauradament no existeix encara una prova que permeti diagnosticar clarament la distonia focal del músic.

És per aquest motiu que la confirmació d’aquesta afectació se sustenta en la "sospita clínica", és a dir, la manera com s’ha presentat i com ha evolucionat l'afecció. Aquestes sospites se solen confirmar quan s’observa el músic mentre toca el seu instrument. Però hi ha altres malalties que també poden donar un cert grau de descontrol dels moviments i, per tant, fer-nos pensar erròniament en una distonia focal. Per ajustar la diagnosi, cal descartar altres tipus de distonia. Així, la compressió d'algun dels nervis que donen sensibilitat o força a la mà o a la cara (cosa que s'estudia mitjançant un electromiograma), algun tipus d'alteració metabòlica (es pot descartar mitjançant una anàlisi de sang) o algunes lesions medul·lars i cerebrals (s’estudia mitjançant un TAC o ressonància nuclear magnètica) poden condicionar l'aparició de símptomes d'incoordinació. Pot ser necessari, doncs, realitzar aquestes proves per poder confirmar el diagnòstic.

Les peculiaritats d'aquesta afectació, els pocs coneixements que encara es tenen sobre ella i el fet que, encara ara, molts metges la considerin una disfunció incurable, han fet que en els darrers segles es provessin tot tipus de tractaments, fins i tot alguns sense massa fonament científic.

L'existència d'alteracions en l'organització cerebral, fa pensar que un reaprenentatge adequat podria corregir-se el problema. De fet, amb nivells d’eficàcia variables, diferents tècniques de neurorehabilitació han demostrat que la "curació" de la distonia és possible.

1- Reentrenament

La teràpia es fa en el mateix context en el que va començar la distonia, és a dir, tocant l'instrument. S'utilitzen fèrules especialment dissenyades i es van repetint seqüències amb els dits. S'intenta reprogramar els estímuls sensitius amb les respostes motores i viceversa i, amb això, actuar sobre les representacions corticals possiblement difuminades per la distonia.
Una part important del tractament es basa en el treball del propi repertori (encara que amb limitacions quant al temps que es toca i la velocitat amb què s’executa) ja que, per aconseguir uns bons resultats terapèutics, és important treballar en un context el més semblant possible al normal. Per últim, comparat amb altres procediments, l'SMR sol requerir un menor temps de tractament (aproximadament un any) per recuperar uns nivells de destresa interpretativa. 
Els principals inconvenients són que requereix una important disciplina de treball diari, que aquest treball és exigent, sobretot des del punt de vista psicològic, que, malgrat que es treballa per poder escurçar-lo, el temps de recuperació és llarg (no inferior a un any) i que, durant la reeducació, encara que tot el treball es fa sobre l’instrument, això no és compatible amb una pràctica instrumental lliure.


2- Tractaments farmacològics o simptomàtics

Són fàrmacs que aconsegueixen una millora parcial dels símptomes, però no una resolució completa del trastorn.

3- Tractaments quirúrgics

Actualment l'abordatge quirúrgic de la distonia està en desús. 

4- Altres teràpies

Malgrat que s'han documentat casos concrets de millora amb alguns d'ells, no hi ha evidència científica que cap de les següents teràpies pugui curar o canviar significativament la distonia en els músics: biofeedback, tècniques de relaxació o treball corporal (Ioga, Feldenkrais, Alexander, etc.), repòs (es pot estar anys sense tocar i, en tornar a agafar l'instrument, es reprodueixen d'immediat els símptomes) hipnosi, fisioteràpia convencional,  homeopatia, acupuntura, modificacions dietètiques, psicoteràpia o quiropràxia, entre altres.

Reviseu aquest vídeo de resum: QUÈQUICOM: El mal dels artistes (00:25:05)