1. Lesions posturals

Tocar qualsevol instrument implica utilitzar:

  • nombrosos músculs del cos: dels braços, dels avantbraços, de les mans, del coll, de les espatlles...
  • amb les contraccions i relaxacions dels músculs es mouen els corresponents ossos i articulacions
  • en molts instrumentistes hi ha una asimetria evident en les posicions i moviments que es realitzen: són diferents en els costats esquerre i dret del cos (violinista, guitarrista, flautista, violoncelista...)
  • i en tot els casos és evident la complexitat dels moviments

Per arribar a dominar un instrument es necessiten anys de pràctica i estudi.

Posant com a exemple un violinista: coordinar el moviment del braç dret que fa fregar l'arc per les cordes i la torsió del braç esquerre per agafar el violí. Aquesta torsió s'ha d'aprendre a fer a poc a poc i de manera natural, coordinada amb la mandíbula, l'espatlla i la clavícula. Per aquest motiu es recomana començar a estudiar el violí abans que el cos s'hagi desenvolupat del tot, ja que després aquesta postura pot resultar dolorosa, fins al punt de ser difícil mantenir-la. Una tècnica incorrecta, o una postura que vagi en contra de les possibilitats anatòmiques, pot determinar l'aparició de lesions.

Val la pena que mireu i escolteu el vídeo amb la interpretació del violinista Itzhak Perlman que començà a fer els primers concerts als deu anys. Quants moviments de dits i canells hi ha per minut?

FONT DE LA IMATGE: https://www.deviolines.com