4. Mecanismes de control i comandament, i elements de protecció

Mecanismes de control i comandament, i elements de protecció

Mecanismes de control i comandament

Elements mecànics

Són elements que actuen per acció humana (interruptors, polsadors, commutadors, ...) o mecànicament per acció d'un altre element (finals de cursa, rodets, palpadors, ...). Estan pensats per interrompre o permetre el pas del corrent elèctric d'un circuit o dirigir el corrent per diferents circuits.

Elements electromecànics

Tenen el mateix tipus de funcionament, però l'accionament és per efecte electromagnètic a partir d'un corrent elèctric (relés, contactors...).

Elements d'estat sòlid

En aquest cas podem considerar els semiconductors com elements aïllats (díodes, transistors, triacs...) i aparells que a més dels semiconductors incorporen altres elements (detectors òptics, inductius, capacitatius, magnètics, ...)

Elements de protecció

Són elements encarregats de desconnectar els circuits en cas de funcionament erroni (curtcircuits, sobrecàrreges, corrents de derivació,...).  Bàsicament  n´hi ha de dos tipus, els fusibles i els interruptors automàtics.

Els fusibles incorporen en el circuit un punt dèbil. Aquest punt dèbil està constituït per un element que té una resistivitat més alta que la resta del circuit i/o un punt de fusió més baix que els altres conductors de forma que es fon en cas de sobrecàrrega o curtcircuit. Els fusibles s'han de substituir un cop han actuat.

Els interruptors automàtics desconnecten el circuit en cas de produir-se el funcionament erroni. Utilitzen diferents efectes físics (tèrmics, magnètics,...) per desconnectar l'interruptor en detectar una anomalia.

Simbologia

La simbologia d'aquests elements és molt variada degut a les diferents opcions que pot tindre cada element. La norma utilitzada és la UNE-EN 60617, norma a la que haurem de fer referència per qualsevol dubte. Seguidament trobareu un petit resum dels elements utilitzats més freqüentment i en aquest enllaç trobareu un resum més extens.

Contacte normalment obert (NO)

Contacte normalment tancat (NT)

Commutador

Interruptor accionat manualment

Interruptor manual amb retorn automàtic (Polsador)

Interruptor de proximitat

Interruptor sensible al contacte

Bobina de relé

Bobina de relé amb desconnexió retardada

Bobina de relé amb connexió retardada

Relé amb contactes commutats

Díode

Transistor PNP

Tiristor

Triac

Dispositiu detector de proximitat

Fusible

Interruptor automàtic

Interruptor tèrmic commutat