1. Introducció

Qualsevol circuit elèctric està constituït generalment per les següents parts:
  • Els generadors. Són els elements que transformen una altra energia en energia elèctrica. Els principals són: piles i bateries a partir d'energia química, dinamos i alternadors a partir d'energia mecànica, transformadors i inversors que transformen energia elèctrica a elèctrica, cel·les fotovoltaica a partir de la llum...
  • Els receptors. Realitzen la transformació a l´inrevés. Una bombeta dóna llum a partir de l'energia elèctrica, un motor energia mecànica, una resistència calor....
  • Els conductors elèctrics són els encarregats de transmetre l'energia elèctrica pels circuits i en el transport amb el mínim de pèrdues (cables de coure o alumini). En les aplicacions teòriques considerem que són ideals i no hi ha pèrdues.
  • Els mecanismes de control i comandament permeten el pas de l'electricitat per les diferents parts del circuit (interruptors, polsadors, commutadors,..., díodes, transistors,....)
  • Els elements de protecció són els encarregats de desconnectar el circuit en cas d'alguna anomalia (fusibles, interruptors automàtics...)

Esquema

Exemple de circuit elèctric

Generador → pila de corrent continu

Receptor → bombeta

Control → interruptor

Protecció → fusible

Conductor → cables elèctrics

Circuit real