Arts escèniques: Ludwig Van Beethoven i la superació del classicisme musical.

Óperes. Verdi. Wagner i la mitología germànica.

Verdi: Rigoletto

Rigoletto és una òpera en 3 actes amb música de Giuseppe Verdi i llibret basat en l'obra teatral Le roi s'amuse de Victor Hugo. Va ser estrenada l'11 de març de 1851 al teatre La Fenice de Venècia.

Rigoletto és un drama de passió, falsedat, venjança i amor. La història gira entorn de Gilda, filla de Rigoletto -el bufó geperut de la cort del Ducat de Màntua- i amant del Duc. Al llarg de l'obra veiem com Gilda és manipulada, sense tenir veu ni vot en les decisions que es prenen sobre la seva vida.

"La donna è mobile" és un dels "hit" més famós de tota la història de la música, de 400 anys d'òpera. Aquest capítol del programa "Òpera en texans" ens en parla, i en mostra un "Rigoletto" que és molt més que "La donna è mobile". És un drama colossal, el drama d'un pare esguerrat que fa tot el possible per defensar la seva filla. Una òpera magnífica que obliga Verdi a transformar la manera d'escriure les òperes.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/opera-en-texans/rigoletto/video/3998891/

Richard Wagner. Parsifal.

La seva òpera final, Parsifal (1882), va ser l'única escrita especialment per a la seva Festspielhaus de Bayreuth (Teatre del Festival de Bayreuth) i descrita en la seva partitura com un «Bühnenweihfestspiel» (obra de festival per a la consagració de l'escenari), té una línia argumental suggerida per elements de la llegenda del Sant Grial. Encara que també pren elements de la renúncia budista inspirats en les seves lectures de Schopenhauer. El tractament del compositor del cristianisme a l'òpera, el seu erotisme i la seva suposada relació amb el nacionalisme alemany (i l'antisemitisme) han continuat la controvèrsia per raons no musicals. No obstant això, es considera que representa el continu desenvolupament de l'estil del compositor i, segons historiadors i crítics, és «una partitura diàfana d'una bellesa i refinament sobrenaturals».

Aquest capítol del programa "Òpera en texans" començarem a la primera fila del Liceu i acabarem a Montserrat, la muntanya somiada per Richard Wagner. Objectiu: descobrir les claus per gaudir sense por d'una òpera immensa. Si Catalunya és fan de Wagner és per òperes com aquesta.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/parsifal/video/3751330/